Parlamentariskt Östersjösamarbete till nytta för människan och miljön

26.08.2011 kl. 14:51
På söndagen inleds den 20:e Parlamentariska Östersjökonferensen (Baltic Sea Parliamentary Conference) i Helsingfors. Deltagarna är parlamentariker från nationella och regionala parlament, Nordiska rådet, Baltiska församlingen och Europa Parlamentet.

Ordförandeskapet för BSPC övergår efter årets konferens till Ryssland.

BSPC kom till i efterdyningarna av kalla kriget under en tid då stora förändringar skedde i Europa och särskilt i dess nordöstra del. Miljöfrågorna har alltid funnits högt på agendan men också andra frågor som kräver samarbete över nationsgränser har behandlats. Nu är rätt tidpunkt att blicka framåt och fundera på vilka frågor parlamentarikerna ska betona i fortsättningen. Möjligheternaär många. BSPC fungerar idag som en kontaktlänk mellan regeringarna och gräsrötterna. Vår uppgift är att lyssna, diskutera, se framåt och uppmana regeringarna att stå upp för åtgärder som gynnar miljön och invånarna här.

Många aktiviteter pågår i Östersjöregionen för tillfället, men trots det sker positiva förändringar långsamt, ibland knaggligt och okoordinerat. Takten kan beskrivas som två steg fram och ett steg tillbaka. Ett exempel är Östersjökommissionens (HELCOM) strategi för att återskapa en god miljö i Östersjön till år 2021. Östersjöplanen godkändes år 2007 av regeringarna i Östersjöregionen. Tyvärr klarade alla länder inte av att uppgöra nationella program för genomförandet av de nationella åtagandena inom utsatt tid .Om regeringarna inte nu påskyndar planeringen av konkreta projekt och finansieringsplaner, så finns det en risk för att tidtabellen inte håller. Det skulle vara ett stort bakslag för Östersjöns miljö och för alla 90 miljoner invånare som bor här.

Rysslands och Polens inställning och åtgärder är av stor betydelse, eftersom utsläppen från dessa länder är så stora. I Ryssland har mycket positivt skett under de senaste tio åren då avloppsvattenreningen i St Petersburg effektiverats till den nivå som HELCOM förutsatt. Positivt är också att Kaliningrad nu äntligen får ett modernt avlopssvattenreningsreningsverk. Men fortfarande är det många mindre städer vid den ryska kusten som har ineffektiv rening och förfallna avloppsvattennät. Därför är det så viktigt att den positiva aktivitet som funnits i Ryssland under de senaste åren, får en stark politisk uppbackning också i fortsättningen. Alla länder i Östersjöregionen , också Finland, måste ta sitt ansvar och uppfylla de löften om åtgärder som givits. Finland måste också fortsätta med en aktiv närområdespolitik och stöda verksamhet inom ramen för den nordliga dimensionen.

På årets konferens kommer samarbetet kring civil säkerhet och människohandel att diskuteras. Andra aktuella frågor är sjöfart- och sjösäkerheten och grön tillväxt, dvs en ekonomisk politik som beaktar och går hand i hand med en miljömässigt hållbar utveckling. Gemensamt för alla dessa teman är att de, för att lyckas, förutsätter ett samarbete mellan politiker och andra aktörer i Östersjöregionen. Vi måste tillsammans både identifiera problemen och hitta sätt att lösa dem. BSPC:s uppgift är bl.a. att peka på de möjligheter och fördelar som ett nära samarbete har för både länder och regioner och för den enskilda individen i Östersjöregionen.

Debattartikel i HBL 26.8.2011

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15