Kommunreformen kommer – Svenskfinland ska avgöra sin egen framtid

09.09.2011 kl. 09:47
Den kommande kommunreformen har väckt många frågor efter minister Virkkunens pressinformation förra fredagen. Att det blir en tuff kommunreform borde inte komma som en överraskning för de som följde med samlingspartiets och SDP:s valbudskap och som har läst regeringsprogrammet.

- För SFP är målsättningen klar: i samband med den nya kommunreformen skall vi långsiktigt garantera en god basservice för kommuninvånarna på både svenska och finska, säger SFP:s partiordförande Stefan Wallin. Reformen görs inte med tanke dagens eller morgondagens läge, utan med tanke på att servicestrukturen ska vara livskraftig om 10- 15 år.  Det är dags att göra en färdkarta för framtida generationer och deras behov, påpekar Wallin.

Regeringsprogrammets målsättning för kommunreformen är ambitiös, men reformen betyder inte att man i regeringsprogrammet har slagit fast hur stora kommunerna ska vara eller hur många de ska vara. Ännu finns inga beslut hur målsättningen skall uppnås, men klart är att processen startar i höst.

I regeringsprogrammet fastslås att skärgårds- och språkliga förhållanden ska tas hänsyn till i reformen och att man ska säkra den finsk- och svenskspråkiga befolkningens service på enahanda grunder i samband med ändringar av förvaltnings- och områdesgränser. Det här innebär ändå inte att man i Svenskfinland kan luta sig bakåt och hänvisa till undantagen utan man måste själva skapa de nya kommuner som håller långt in i framtiden. Undantagen finns till för de situationer då naturliga helheter inte kan uppnås utan att splittra de svenska områdena.

- I Svenskfinland brukar vi se om vårt eget hus innan någon annan gör det för oss, så ska vi också agera också i denna reform. SFP har alltid utgått i sitt arbete från kommuninvånarnas bästa och även denna gång står vi på kommunivånarnas sida, avslutar Wallin.

SFP

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse till riksdagen om Senatkoncernen och statens verksamhetslokalförvaltning

Gruppanförandet hållet av ledamot Mikko Ollikainen.
16.11.2022 kl. 15:00

Redogörelsen om digitala kompassen

Gruppanförande hållet av ledamot Anders Norrback.
16.11.2022 kl. 16:31

Interpellation om regeringens försummelser med att påverka i EU när det gäller restaureringsförordningen

Gruppanförandet hållet av ledamot Anders Norrback.
09.11.2022 kl. 14:50

Försörjningsberedskapsredogörelsen

Gruppanförande hållet av ledamot Veronica Rehn-Kivi
19.10.2022 kl. 17:00

Klimatplanen för markanvändningssektorn

Gruppanförande hållet av ledamot Anders Norrback.
19.10.2022 kl. 15:41

Klimat och energistrategin – en långsiktig klimatpolitisk plan

Gruppanförande 13.10.2022 hållet av ledamot Mikko Ollikainen.
13.10.2022 kl. 15:00

Interpellation om energimarknadens funktion, elpriset och regeringens Fortum-politik

Gruppanförandet hållet av ledamot Joakim Strand.
05.10.2022 kl. 15:00