Gestrin: Svenska kvoter inget privilegium!

05.10.2011 kl. 12:33
Svenska Finlands folkting har med förvåning tagit del av undervisningsminister Jukka Gustafssons uttalande om att alla ska ha lika möjligheter att komma in vid universiteten, ingen befolkningsgrupp ska ha några privilegier och om möjligheten att ministeriet kan ingripa i universitetens val av studeranden.

Folktinget önskar framhålla att det i fråga om de sk. svenska kvoterna vid t.ex. utbildningen inom medicin och juridik inte är fråga om privilegier utan om att Helsingfors Universitet är det enda universitetet i Finland som ger undervisning på svenska inom dessa områden. Därför ordnas separata urval för svenskkunniga. Universitetslagens 12 § stipulerar om utbildning av personer med kunskaper i svenska. Åbo Akademi, Svenska Handelshögskolan, Helsingfors universitet, Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin, Teaterhögskolan och Aalto-universitetet svarar för att ett tillräckligt antal personer med kunskaper i svenska utbildas för landets behov.

Idag tillgodoses inte de språkliga rättigheterna inom t.ex. social- och hälsovården tillräckligt väl. Detta har starkt påtalats i både statsrådets språkberättelse och i internationella expertbedömningar. Europarådets ministerkommitté konstaterade i november 2007 att de språkliga rättigheterna inom social- och hälsovården i Finland inte tillgodoses tillräckligt väl utifrån språklagstiftningens bestämmelser. Europarådets experter upprepade i december 2010 denna kritik vid ett besök i Helsingfors och konstaterade att väldigt litet har gjorts för att lösa problemen.

Folktinget vänder sig till undervisningsminister Jukka Gustafsson med en förfrågan om vilka åtgärder ministeriet tänker vidta för att råda bot på de brister som påtalats i t.ex. statsrådets språkberättelse och hur ministern tänkt sig att de grundlagsenliga rättigheterna uppfylls i Finland.

Pressmeddelande 4.10.2011

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30