Blomqvist: Basväghållningen avgörande för bygderna!

14.10.2011 kl. 14:52
Under den gångna veckan har riksdagen diskuterat regeringens proposition till statsbudget för år 2012. I remissdebatten lyfte riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) upp vikten av att hålla den existerande infrastrukturen i skick.
- I det här ekonomiska läget bör vi prioritera underhållet och förbättrandet av det nuvarande väg- och spårnätet. Exempel på förbättrings- och underhållsprojekt som borde förverkligas är fortsättningen på grundförbättringen av kustbanan mellan Åbo och Helsingfors. Elektrifieringen av Hangö-Hyvinge banan skulle vara viktig både för Hangö hamns del och för hela den västnyländska regionen.

- Bastrafikledshållningen lider av år av otillräcklig finansiering, och i längden är det ohållbart om vi inte gör tillräckliga investeringar inom området. Därför är det mycket positivt att regeringen valt att inte sänka anslaget i nästa års budget, trots att vi lever i ekonomiskt knappa tider.

För att få bukt med den långa listan av behövliga projekt, äskade Blomqvist i en budgetmotion om tilläggsanslag för basväghållningen i Nyland, och lyfte i en skild motion fram förbättringen av riksväg 25 på sträckan Hangö-Mäntsälä. Blomqvist lämnade även in budgetmotioner om specifika landsvägar i både Väst- och Östnyland. Med dessa motioner ville Blomqvist lyfta fram bygdevägarnas betydelse för att människor ska kunna leva och bo på landet; med tanke på landsbygdens livskraft är det mycket viktigt att vägarna hålls i ett farbart skick – också på hösten då regnet ofta åstadkommer stora skador på grusvägarna.

I sitt inlägg i budgetdebatten tog Blomqvist också fasta på de stora nedskärningar som är att vänta inom både försvaret och jord- och skogsbrukssektorn.

- Det är beklagligt att budgetförslaget, så som det nu lyder, i praktiken leder till en lönesänkning för våra bönder. Även om det ingår flera bra skrivningar i regeringsprogrammet gällande t.ex. den finländska livsmedelsbranschen som en framtidsbransch och genomförandet av ett utvecklingsprogram för den ekologiska och närproducerade maten, är sanningen ändå den att inkomsterna sjunker.

Blomqvist betonade att det enda sättet att lösa lönsamhetskrisen inom jordbruket är att öka inkomsterna från marknaden och öka primärproducenternas andel av livsmedelsprodukternas slutpris. Med tanke på jordbrukets framtid, spelar landsbygdsrådgivningen en viktig roll, då den bidrar till att göra jordbruket mera miljövänligt och produktivt. Anslaget för rådgivningen borde därför höjas i riksdagsbehandlingen, ansåg Blomqvist.

Beträffande den stundande reformen av försvaret, konstaterade Blomqvist att det är viktigt att vi noga funderar på hur vi bäst kan lotsa försvaret genom tiden av omställning. Försvarsförmågan får inte äventyras i något skede av reformen. I sitt anförande uttryckte Blomqvist också sitt stöd för att trygga ett tillräckligt anslag för krigs- och frontveteranernas rehabilitering.


Dessa motioner lämnade Thomas Blomqvist in i år:

- Anslag för basväghållning
- Anslag för förbättring av riksväg 25 på sträckan Hangö – Mäntsälä
- Anslag för att slutföra beläggningen av Labbyvägen – Hindersbyvägen inom Nylands NTM-centrals ansvarsområde
- Anslag för att förnya beläggningen på Bromarvvägen/Vättlaxvägen
- Anslag för att förse Påvalsbyvägen/Hommansbyvägen med beläggning
- Anslag för landsbygdsrådgivning
- Anslag för iståndsättningen av byggnader vid Strömfors bruk
SFP

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15