Väståboland och Kimitoön fick fortsatt full skärgårdsstatus

15.12.2011 kl. 13:15
Statsrådet godkände på torsdagen en förordning i vilken man definierar kommunernas skärgårdsstatus. Bland de åtta kommer som får fullständig skärgårdsstatus återfinns Kimitoön, Väståboland och Gustavs.
- Det är ett bra beslut för hela Åboland och för Kimitoön särskilt viktigt eftersom kommunens skärgårdsstatus alltså kvarstår också efter att den nya Lövöbron mellan Dragsfjärd och Kasnäs byggdes. Trots att bron minskade befolkningsandelen utan fast vägförbindelse lät sig närings- och arbetsministeriet övertygas om Kimitoöns faktiska förhållanden, säger åboländska riksdagsledamoten,  minister Stefan Wallin. Skärgårdsstatusen är viktig eftersom den utgör grunden för utbetalande av förhöjda statsandelar till kommunerna.

- Skärgårdstillägget för samtliga landets skärgårdskommuner uppgår till sammanlagt 16,8 miljoner euro i år. Det är viktiga pengar, som är avsedda för att utveckla skärgårdskommunerna, säger Wallin. 

Statsrådet slog också fast listan över de kommundelar som berättigar till skärgårdstillägg. De är bland andra Nystad (även Pyhämaa, Lepäinen och Kittamaa), Nådendal (även Airismaa, Lemsjöholm, Livonsaari, ön Otava, och Teersaari), Salo (även Angelniemi, Angelansaari, Storö och Kolsjö), S:t Karins (även Harvaluoto), Tövsala (även Aasamaa, Leikluoto, Kahiluoto, Kaitainen, Kuusisto, Kuustenmaa, Lehtinen, Mussalo och Naurisluoto).

Också i Österbotten välkomnas beslutet

Också i Österbotten välkomnas statsrådets beslut. Malax kommun fortsätter som den enda skärgårdskommunen i Österbotten. Ungefär en tiondel av kommunens invånare bor på ön Bergö.

- Att vi nu fick besked om fortsatt skärgårdsstatus är en efterlängtäntad bekräftelse. Tack vare beslutet har vi allt bättre möjligheter att satsa på en mera jämlik service åt våra kommuninvånare. Bland annat har positiva principbeslut nyligen gjorts om äldreboendet och skolans renovering på Bergö, säger Malax fullmäktigeordförande Mikko Ollikainen.

Av de österbottniska kommunerna får Larsmo, Vörå, Korsholm och Närpes statsstöd för sina skärgårdsdelar.
SFP

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00