Rätten att använda svenska inom social- och hälsovården bör tryggas

07.02.2012 kl. 14:21
Riksdagsledamot Christina Gestrin (SFP) frågar i sitt skriftliga spörsmål efter den ansvarige ministerns syn på hur regeringen kommer att genomföra åtgärdsförslagen som ingår i Ahtisaari-arbetsgruppens rapport. Gestrin undrar också hur den grundläggande språkliga rättigheten att använda finska och svenska säkras i den social- och hälsovårdsreform som regeringen bereder.
– Personer som lider av en fysisk eller psykisk sjukdom är speciellt beroende av vård på sitt eget modersmål. Problem har uppstått, då vårdpersonalen inte kunnat svenska och då det har saknats anvisningar och informationsmaterial på svenska, konstaterar Gestrin.

Ahtisaari-arbetsgruppen har i sin rapport gett åtgärdsförslag, så att de språkliga rättigheterna skulle verkställas i praktiken inom social- och hälsovården. Arbetsgruppen föreslår bland annat precisering av lagstiftningen, förbättringar i dataförvaltningssystemen och bättre övervakning av att de språkliga rättigheterna inom vården garanteras.

– Finlands regering har i sitt regeringsprogram förbundit sig att säkerställa tillgången till social- och hälsovårdstjänster både på finska och svenska, samt att genomföra Ahtisaari-arbetsgruppens åtgärdsförslag, säger Gestrin.
 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15