Spörsmål om skattebyråernas kundbetjäning

23.03.2012 kl. 13:02
I ett skriftligt spörsmål till regeringen lyfter Thomas Blomqvist (SFP) och Ulla-Maj Wideroos (SFP) upp vikten av skattebyråernas kundbetjäning. De tar fasta på skattekontorens tillgänglighet och behovet att trygga den svenskspråkiga servicen i den kommande omställningen.
Inom Skatteförvaltningen ser man som bäst över sitt nätverk av verksamhetsställen. Man har preliminärt kartlagt de kontor som dras in eller där kundbetjäningen försvinner helt, liksom de kontor vars öppettider märkbart kommer att reduceras. Till exempel skattekontoret i Närpes riskerar stängas helt, medan skattekontoren i Raseborg och Jakobstad endast kommer att hålla öppet för kundbetjäning två dagar i veckan.- Trots att Skatteförvaltningen har utvecklat sin service så att allt fler tjänster finns tillgängliga på nätet eller kan skötas per telefon, utgör kundbetjäningen på skattekontoren fortfarande en viktig del av Skatteförvaltningens serviceutbud, påpekar Wideroos.

För alla dem som av en eller annan orsak inte sköter sina ärenden per telefon eller över nätet, måste det fortfarande vara möjligt att få betjäning vid ett skattekontor som är beläget inom rimligt avstånd. Det är även mycket viktigt att se till att den svenskspråkiga servicen inte försämras som ett resultat av den stora omställning som nu är på gång.

- Målsättningen att förbättra Skatteförvaltningens effektivitet och produktivitet får inte ske på servicenivåns bekostnad, avslutar Blomqvist.
SFP

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55