Uttalande om vården från riksdagsgruppens sommarmöte

23.08.2012 kl. 13:27
De äldre måste få vård enligt vars och ens individuella behov. I debatten om bindande personaldimensionering i äldrevården talas det förbi varandra. Också Svenska riksdagsgruppen vill lagstadga om personaldimensioneringen, men det får inte ske så att en enda, generell norm blir bindande för all anstaltsvård, oberoende av faktiska vårdbehov och vårdplatsens karaktär. En enkelspårig miniminorm blir lätt en maximinorm.
Personaldimensioneringen bör bindas till kvalitetskrav.  Högst bland dem finns det individuella vårdbehovet, som kan variera stort. Vårdanstalterna är också olika till sin natur, allt från demensavdelningar till ett seniorboende med begränsad service. Personalbehovet varierar därför, det också.

Svenska riksdagsgruppen vill också ha mera resurser för närståendevården och hemvården. Satsningarna på institutionsvård får inte gå ut över vården i hemmen. Den förebyggande vården kräver resurser, den sparar på sikt stora pengar. Budgetanslagen för äldrevården måste därför ses som den helhet de är.

Då hälso- och sjukvårdsstrukturerna ska reformeras måste utgångspunkten enligt Svenska riksdagsgruppen vara att inte slå sönder väl fungerande vårdenheter och samarbetsformer. Det är otänkbart att överföra all specialsjukvård på de enskilda kommunernas ansvar – så stora kommuner vill vi inte ha. Där samarbetet mellan kommuner redan nu fungerar väl och tryggar en kvalitativt högtstående hälso- och sjukvård bör det respekteras. De mindre sjukhusen hotas också av minister Guzenina-Richardsons planer på att ändra jourreglerna. Hälsocentralerna är grundbulten i hälso- och sjukvården.

Svenska riksdagsgruppen påminner även om att behovet av vård på svenska kräver särlösningar. I ingen händelse får strukturreformerna försvaga möjligheterna att få vård på modersmålet.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55