Blomqvist: Budgetmotioner om landsbygdsrådgivningen och lättrafikleder

28.09.2012 kl. 13:22
Ett genomgående tema för riksdagsledamot Thomas Blomqvists (SFP) motioner är vikten av tillräckliga satsningar på vårt vägnät. Ett fungerande nätverk av vägar underlättar människors vardag och är en grundläggande förutsättning för ett aktivt näringsliv. Vägnätets skick har även en stor betydelse för trafiksäkerheten.
Nylands NTM-central blev i november ifjol klar med sin utvecklingsredogörelse för riksväg 25. Blomqvist föreslår nu tilläggsanslag i statsbudgeten för att förbättra vägen i enlighet med redogörelsen. Blomqvist äskar även om mera pengar för investeringar inom basväghållningen i Nyland.

- Inom landskapet finns ett stort behov av satsningar på trafiken. Dels handlar det om att kunna garantera skicket på vägarna ute på landsbygden, dels att kunna trygga smidigheten och säkerheten i tätortsområden.

Som exempel på lönande investeringar lyfter Blomqvist upp trafiksäkerhetsåtgärder. Leder för lättrafik är ett effektivt sätt att förbättra säkerheten för fotgängare och cyklister i trafiken.

- Till exempel i den nybildade staden Raseborg förenas stadens två stadscentra, Ekenäs och Karis, av den livligt trafikerade riksväg 25. Med tanke på att Raseborg nu utgör en enda stad, skulle det vara ytterligare motiverat att förena de två stadscentra med en lättrafikled, konstaterar Blomqvist.

Andra vägsträckor som skulle vara i behov av leder för lättrafik är sträckan mellan Ekenäs och Tenala längs med stamväg 52, liksom landsväg 176 mellan Gislom – Lurensvägen och landsväg 11891 mellan Backgärdavägen och Heikantbacken i Lovisa stad.

Blomqvist lämnade även in en budgetmotion gällande anslaget för landsbygdsrådgivning.

- Anslaget för landsbygdsrådgivningen drabbades redan ifjol av en kraftig nedskärning, och därför är det inte motiverat eller hållbart att ytterligare skära ned i finansieringen, menar Blomqvist.

I år lämnade Thomas Blomqvist in följande budgetmotioner:

Anslag för basväghållningen i Nyland
Anslag för att förbättra riksväg 25 på sträckan Hangö – Mäntsälä
Anslag för att slutföra beläggningen av Labbyvägen - Hindersbyvägen
Anslag för att förse Påvalsbyvägen - Hommansbyvägen med beläggning
Anslag för att iståndsätta byggnader vid Strömfors bruk
Anslag för landsbygdsrådgivning
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00