Svenska riksdagsgruppens finansmotioner

28.09.2012 kl. 15:33
Svenska riksdagsgruppen har på grund av det osäkra ekonomiska läget varit återhållsam med sina finansmotioner i år, och också flera nedskärningsförslag har gjorts. Underfinansieringen av vägunderhållet och viktiga organisationer, anslag som kan förbättra sysselsättningen och miljön samt utsatta grupper har ändå prioriterats.Gruppordförande Mikaela Nylander föreslår anslag för Skärgårdsvägen i Borgå och grundförbättring av Lovisa–Lahtis-banan, men också ökade anslag för arbetet mot våld mot kvinnor och för psykvård av barn och unga.
Thomas Blomqvist äskar tilläggsanslag för basväghållningen i Nyland, med tonvikt på lättrafikleder, och anslag för att förbättra riksväg 25 Hangö–Mäntsälä. Både han och Nylander vill slutföra beläggningen av Labbyvägen–Hindersbyvägen, Blomqvist vill också belägga Påvalsbyvägen–Hommansbyvägen. Han vill också iståndsätta byggnader vid Strömfors bruk, och öka anslagen för landsbygdsrådgivning.Riksdagsledamot Christina Gestrin vill ha större anslag för reduceringsfiske, för yrkesfiskarförbundet och för folktinget, som hon är ordförande för.

Lars Erik Gästgivars har lämnat in bara en budgetmotion, i vilken han yrkar på anslag för att förlänga vägplanen Hemstrand–Stormossen fram till Kyro älv och för en rondell i Kvevlax.

Ålands ledamot Elisabeth Nauclér har lämnat in en budgetmotion som föreslår symboliska 100 till för bistånd. Hennes avsikt är att fästa uppmärksamhet vid att Finland riskerar att halka efter med den också i regeringsprogrammet utlovade höjningen av biståndet till 0,7 procent av BNP år 2015. Då anslagen nu fryses på årets nivå betyder det att det åren 2014 och 2015 skulle behövas 150 miljoner till per år för att målet ska uppnås.

Mats Nylund vill reservera pengar för ett serviceprogram för landsbygden för att garantera tillgången på tjänster i hela landet. Nylund vill också förbättra trafiksäkerheten på flygfältsvägen i Kronoby och anlägga en lättrafikled mellan Lövö och Sandsund i Pedersöre. Nylund vill också ha anslag för byaverksamhet, för att kartera sura sulfatjordar, för utvecklande av grönsaksnäringen och för att främja konsumtionen av frukt och grönsaker i skolorna.

Astrid Thors har både tilläggsäskanden och föreslagna nedskärningar bland sina motioner. Hon efterlyser en budgetskrivning som skulle stöda planeringen av ett nytt barnsjukhus i Helsingfors. Vidare yrkar hon på att Senatsfastigheter skall avstå från en del av sin vinst, så att universitetens och vissa andra institutioners läge kunde underlättas. Hon vill öka anslagen för att integrera invandrare och till människorättscentret.  Thors föreslår också nedskärningar för cirka 20 miljoner, på bland annat de så kallade produktivitetspengarna och projektunderstöd inom social- och hälsovården, eftersom stora reformer nu kommer att kräva uppmärksamheten i kommunerna.

Riksdagsledamot Stefan Wallin debuterar som budgetmotionär, eftersom han under sina år i riksdagen hittills har varit minister. Han föreslår nu en höjning av spöfiskeavgiften, från vilka medlen går till att vårda fiskevatten och fiskestammarna. Som Åbolands riksdagsledamot yrkar han också på en lätt trafikled mellan Kulla och Släts byar i Kimitoön, liksom en mellan Prostvik och Kyrkbacken i Nagu, Pargas. Han vill också utveckla småbåtsfarleder i Kimitoöns skärgård. Wallin vill också minska anslaget för Institutet för hälsa och välfärd, eftersom en del av dess uppgifter har överförts till andra myndigheter.

Som minister han Anna-Maja Henriksson inte inlämnat finansmotioner.

Som en av grupperna som är representerade i regeringen har Svenska riksdagsgruppen en reell möjlighet att få en del av dessa budgetmotioner beaktade i riksdagens budgetbehandling.

SFP

Gruppanföranden

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00