Svenska riksdagsgruppens finansmotioner

28.09.2012 kl. 15:33
Svenska riksdagsgruppen har på grund av det osäkra ekonomiska läget varit återhållsam med sina finansmotioner i år, och också flera nedskärningsförslag har gjorts. Underfinansieringen av vägunderhållet och viktiga organisationer, anslag som kan förbättra sysselsättningen och miljön samt utsatta grupper har ändå prioriterats.Gruppordförande Mikaela Nylander föreslår anslag för Skärgårdsvägen i Borgå och grundförbättring av Lovisa–Lahtis-banan, men också ökade anslag för arbetet mot våld mot kvinnor och för psykvård av barn och unga.
Thomas Blomqvist äskar tilläggsanslag för basväghållningen i Nyland, med tonvikt på lättrafikleder, och anslag för att förbättra riksväg 25 Hangö–Mäntsälä. Både han och Nylander vill slutföra beläggningen av Labbyvägen–Hindersbyvägen, Blomqvist vill också belägga Påvalsbyvägen–Hommansbyvägen. Han vill också iståndsätta byggnader vid Strömfors bruk, och öka anslagen för landsbygdsrådgivning.Riksdagsledamot Christina Gestrin vill ha större anslag för reduceringsfiske, för yrkesfiskarförbundet och för folktinget, som hon är ordförande för.

Lars Erik Gästgivars har lämnat in bara en budgetmotion, i vilken han yrkar på anslag för att förlänga vägplanen Hemstrand–Stormossen fram till Kyro älv och för en rondell i Kvevlax.

Ålands ledamot Elisabeth Nauclér har lämnat in en budgetmotion som föreslår symboliska 100 till för bistånd. Hennes avsikt är att fästa uppmärksamhet vid att Finland riskerar att halka efter med den också i regeringsprogrammet utlovade höjningen av biståndet till 0,7 procent av BNP år 2015. Då anslagen nu fryses på årets nivå betyder det att det åren 2014 och 2015 skulle behövas 150 miljoner till per år för att målet ska uppnås.

Mats Nylund vill reservera pengar för ett serviceprogram för landsbygden för att garantera tillgången på tjänster i hela landet. Nylund vill också förbättra trafiksäkerheten på flygfältsvägen i Kronoby och anlägga en lättrafikled mellan Lövö och Sandsund i Pedersöre. Nylund vill också ha anslag för byaverksamhet, för att kartera sura sulfatjordar, för utvecklande av grönsaksnäringen och för att främja konsumtionen av frukt och grönsaker i skolorna.

Astrid Thors har både tilläggsäskanden och föreslagna nedskärningar bland sina motioner. Hon efterlyser en budgetskrivning som skulle stöda planeringen av ett nytt barnsjukhus i Helsingfors. Vidare yrkar hon på att Senatsfastigheter skall avstå från en del av sin vinst, så att universitetens och vissa andra institutioners läge kunde underlättas. Hon vill öka anslagen för att integrera invandrare och till människorättscentret.  Thors föreslår också nedskärningar för cirka 20 miljoner, på bland annat de så kallade produktivitetspengarna och projektunderstöd inom social- och hälsovården, eftersom stora reformer nu kommer att kräva uppmärksamheten i kommunerna.

Riksdagsledamot Stefan Wallin debuterar som budgetmotionär, eftersom han under sina år i riksdagen hittills har varit minister. Han föreslår nu en höjning av spöfiskeavgiften, från vilka medlen går till att vårda fiskevatten och fiskestammarna. Som Åbolands riksdagsledamot yrkar han också på en lätt trafikled mellan Kulla och Släts byar i Kimitoön, liksom en mellan Prostvik och Kyrkbacken i Nagu, Pargas. Han vill också utveckla småbåtsfarleder i Kimitoöns skärgård. Wallin vill också minska anslaget för Institutet för hälsa och välfärd, eftersom en del av dess uppgifter har överförts till andra myndigheter.

Som minister han Anna-Maja Henriksson inte inlämnat finansmotioner.

Som en av grupperna som är representerade i regeringen har Svenska riksdagsgruppen en reell möjlighet att få en del av dessa budgetmotioner beaktade i riksdagens budgetbehandling.

SFP

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00