Haglund kritiskt till förhastade steg i terminsavgiftsfrågan

12.01.2013 kl. 09:03
En aktuell lagmotion med över 100 undertecknare i riksdagen vill göra det möjligt för universitet och högskolor att uppbära terminsavgifter för studerande som kommer från länder utanför EU- och EES-området. Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund ställer sig kritisk till förhastade steg som förändrar den långa traditionen av avgiftsfri utbildning i Finland.

Sedan år 2010 har ett antal högskolor tagit i bruk avgifter för högre högskoleexamina. Haglund anser att erfarenheterna från det redan pågående försöket med terminsavgifter är tvetydiga. Antalet studerande som deltagit i de avgiftsbelagda programmen har varit litet och den enda slutsatsen som kan dras är att avgifterna sänker på antalet studerande från utlandet. Det här framgår av den mellanrapport som undervisnings- och kulturministeriet låtit göra.

Haglund påminner om att Finland i framtiden behöver mera arbetskraft från utlandet. Redan idag stannar cirka 70 procent av de utlänningar, som studerar i Finland, kvar efter avlagd examen.

- Den här siffran måste anses vara bra och visar på att förhastade slutsatser i frågan om avgifter inte är klokt, konstaterar Haglund.

De åtgärder som lagmotionen föreslår har redan vidtagits i Sverige och Danmark. I våra grannländer har resultatet varit att antalet utländska studerande har minskat drastiskt.

- Vi ska inte riskera att skrämma bort utländska studerande som är absolut nödvändiga för Finlands konkurrenskraft. Vi behöver kunniga utlänningar i vårt land, säger Haglund. Spontant kan man tycka att det är bra att ta betalt men samtidigt gläds vi åt unga finländare som kan studera gratis utomlands. Vi bör inse att en isolerande politik kan stå oss dyrt på sikt.

SFP

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55