EU tillåter investeringsstöd i renare fartyg

25.01.2013 kl. 18:52
EU-kommissionen godkände i veckan de stöd som Finland anhållit att få ge till investeringar i renare fartygsmotorer. Beslutet var nödvändigt för att de miljösatsningar man kom överens om i EU:s svaveldirektiv verkligen kan genomföras.
Beslutet om strängare svavelgränser i maritima bränslen godkändes redan år 2007 av Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) varefter Europaparlamentet ifjol, enligt praxis, införde IMO bestämmelserna i ett eget svaveldirektiv.

Eftersom beslutet kommer ha ekonomiska följder, beslöt Europaparlamentet att som tillägg till IMO beslutet också tillåta ekonomiskt stöd för att lindra övergången till renare teknik och bränslen. Det är dessa stöd som nu bekräftats av EU-kommissionen.

- Veckans beslut bekräftar parlamentets, ministerrådets och kommissionens tidigare överenskommelse som vi kämpade hårt för i parlamentet. Detta för att lindra de ekonomiska följderna för sjöfartsnäringen och exportindustrin avsevärt, säger Europaparlamentariker Nils Torvalds.

- I praktiken betyder detta att finska staten kan gå vidare med sitt beslut om att stöda reningsteknik i fartyg med 30 miljoner euro, samt att EU kan ge ytterligare stöd, säger Torvalds.

Någon europaparlamentariker har tidigare påstått att EU-kommissionen inte kommer godkänna möjligheter att ge stöd. Det visade sig nu vara felaktigt.

- Ett nej till svaveldirektivet skulle således ha betytt att begränsningarna trätt i kraft oavsett, medan inget stöd skulle kunna ha getts åt näringen. Därför är detta beslut av betydande vikt för sjöfartsnäring och exportindustri, säger Torvalds.

SFP

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55