Christina Gestrin: Språklagen får inte glömmas bort

15.03.2013 kl. 09:37
Västra Nylands räddningsverk har medgett att de begick fel då ett riksomfattande varningsmeddelande enbart gavs på finska vid branden i Kuusakoskis industrianläggning i Köklax i Esbo den 12.2.2013. Varningsmeddelandet översattes till svenska en timme efter att det finska meddelandet hade gått ut, men det svenska meddelandet gick aldrig vidare till medierna. Lagen förutsätter entydigt att alla nödmeddelanden ska publiceras på finska och svenska.

?
- Det kunde ha gått riktigt illa. Människor kunde ha skadats på grund av bristerna i informationen. I luften fanns giftiga och farliga rökgaser och invånarna i den närmaste omgivningen måste till och med evakueras. Det är inte acceptabelt att de ansvariga myndigheterna försummar sin skyldighet att informera på båda nationalspråken. Nu måste ministeriet se till att ett dylikt misstag inte upprepas, säger riksdagsledamot Christina Gestrin. 

Gestrin frågade i ett skriftligt spörsmål vilka åtgärder regeringen kommer att vidta för att garantera att räddningsmyndigheterna alltid beaktar språklagen. Enligt Inrikesminister Päivi Räsänen kommer den nya lagen om varningsmeddelanden, som träder i kraft i juni, att förbättra praktiken för utfärdandet av varningsmeddelanden på nationalspråken. Inrikesministeriet har också gjort en handbok med anvisningar för tillämpningen av lagen.

- Det är nödvändigt att de ansvariga myndigheterna tar till sig information om gällande och kommande lagstiftning och ordnar verksamheten i enlighet med detta. Det minsta man kan förutsätta är att myndigheterna alltid har en checklista till hands om vilka åtgärder som skall vidtas när ett varningsmeddelande ska ges, konstaterar Gestrin.
 

Pressmeddelande 15.3.2013

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35