Arhinmäki struntade i kulturinstitutionerna i ramförhandlingarna

10.04.2013 kl. 17:14
Svenska folkpartiets riksdagsledamot Astrid Thors är förvånad att de negativa besluten för kultursektorn i regeringens budgetram för 2014-2017 inte alls noterats i offentligheten. Besluten innebär att kultursektorn kommer att gå miste om flera miljoner euro.
- Enligt statsrådets beslut ska den så kallade temporära sparlagen för statsandelar och statsunderstöd för teatrar, orkestrar och museer göras permanent. Det betyder att institutionerna inte kommer som tidigare att i sina anslag få beaktat höjda kostnader, sa Thors.

Beslutet kan betyda att nationalbaletten inte längre kan uppföra hela baletter. För Operan, som har långa planeringsperioder, betyder det också stora svårigheter. Operan har under de senaste åren redan genomfört betydande inbesparingar för att kunna stå för ökade pensioneringskostnader. Besparingarna  kan också betyda ett dråpslag mot den inhemska dramaproduktionen. Redan detta år har till exempel Kansallisteatteri tvingats minska antalet  anställda med 8 årsverken, trots att teatern utnämnts till årets teater.

- Kulturen är en investering i vår framtid – en lika viktig investering som forskning och innovation. Kulturen har burit vårt land också genom svåra tider. Tyvärr har inte minister Paavo Arhinmäki varit beredd att prioritera denna investering. Man kan inte undvika frågan om Arhinmäki inte inser vikten av att våra kulturinstitutioner ska kunna utvecklas, sa Thors.
SFP

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55