Demokratifrämjande i Mongoliet

06.05.2013 kl. 13:12
justitieminister Anna-Maja Henirksson besökte Mongoliet i början på maj.
Senaste veckoslut besökte jag Mongoliets huvudstad Ulan Bator för att som Finlands representant delta i en internationell demokratikonferens för parlamentariker och ministrar. Mongoliet är ett spännande land, med en befolkning på 2,9 miljoner, varav närmare hälften bor i huvudstaden. Landet har en förunderlig natur med allt från höga berg, milslånga stäpper, skog och Gobi öknen längst i söder.

Mongoliet är för tillfället ordförandeland i nätverket för demokratiska stater (Community of Democracies), som är ett internationellt samarbetsforum med syfte att stöda och stärka utvecklingen av medborgarsamhället i nya demokratier. Vid konferensen, som var höjdpunkten på landets tvååriga ordförandetid, deltog också exempelvis Burmas oppositionsledare, fredsprisvinnaren och demokratiförkämpen Aung San Suu Kyi, EU:s representant i utrikes- och säkerhetsfrågor Catherine Ashton och Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Under konferensen deltog jag i ett par paneldiskussioner. Demokrati och korruption var tema i den ena, och kvinnor och demokrati i den andra. Demokrati handlar om att inte utesluta någon ur beslutsfattandet. Därför är kvinnor i en nyckelroll när det gäller utvecklingen av demokrati. Parlamentet i Mongoliet har idag 11 kvinnliga ledamöter av totalt 76 parlamentariker. En av dem, tillika kultur- och idrottsminister Ts. Oyungerel deltog i paneldiskussion om kvinnor och demokrati. Dessutom medverkade bland annat en kvinna som berättade om kvinnornas svåra situation i Egypten efter Arabvåren och en mexikanska som belyste kvinnornas situation i det politiska livet i Latinamerika.

Under besöket träffade jag också Mongoliets människorättskommissionär, chefen för gränsbevakningen och min justitieministerkollega. Mänskliga rättigheter är något som är väl framme i Mongoliet och kommissionären har befogenheter att ingripa och påtala eventuella problem hos myndigheterna. Respekten är också stor för det som kommissionären säger. Det var intressant att notera hur aktivt man i Mongoliet satsar på så kallad e-demokrati, dvs. möjligheten att delta och påverka via nätet. Här skulle vi i Finland ha en del att lära oss.

Det är viktigt att minnas att ingen demokrati är perfekt, inte heller vår, och demokratier kan och bör utvecklas för att stöda ett aktivt medborgarsamhälle. Men demokrati är det bästa samhällsskick vi känner till idag. Alla människor i världen är dessvärre inte så lyckligt lottade att de lever i ett fungerande demokratiskt samhälle. Fortfarande är det många som saknar påverkningsmöjligheter, som lever i diktaturer, som inte kan utnyttja sina mänskliga rättigheter och som förtrycks eller förföljs på grund av sina politiska åsikter. Därför är det så viktigt att vi tillsammans stöder och hjälper till att utveckla nya demokratier eller länder som genomgår en samhällsomvandling.


Anna-Maja Henriksson, justitieminister

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00