Elisabeth Nauclér på SFP:s partidag och på Ålands självstyrelsedag.

11.06.2013 kl. 16:31
Svenska folkpartiets partidagar hölls i år i Borgå och Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér deltog under fredagen och lördagen. Söndagen var hon naturligtvis på Åland för att fira självstyrelsedagen

Det är viktigt att jag också deltar i partidagen med tanke på mina kollegor i riksdagsgruppen och också för att jag då kan framföra en hälsning från Åland till partidagen och där ta upp viktiga frågor för Åland.

Kvällen före partidagarna hölls ett seminarium om EU-politiken som en upptakt till EU-parlamentsvalet 2014. På plats fanns kommissionären Olli Rehn, före detta EU-parlamentarikerna Astrid Thors och Carl Haglund och den nuvarande EU-parlamentarikern Nils Torvalds. Det kom på många sätt att bli den verkliga upptakten, förutom Nils Torvalds har hittills Päivi Storgårds, Markus Rantala och Christina Gestrin anmält att de ställer upp i valet.

I hälsningen till partidagen tog Nauclér därför särskilt upp frågan om EU-valet på Åland. Det finns ingen politisk vilja i Finland att nationellt rätta till missförhållandet att Åland inte har en plats i Europaparlamentet, som det faktiskt fanns i Danmark och gör i Belgien.

Kvar finns bara det internationella kortet. Det kommer att ta sin tid, och i väntan på det vad gör man? Den som kan sin historia vet att Åland inte fick en egen plats i Finlands riksdag innan man röstvägrat under några val. En bojkott av EU-parlamentsvalet är emellertid inget bra alternativ. Alla vet av erfarenhet att de åländska rösterna är bra att ha i EU-valet och det är i ljuset av detta man skall se dagens EU-debatt.

- Jag är inte medlem av Svenska folkpartiet, och jag är inte heller ansluten till något politiskt parti på Åland, men jag vet att det krävs innovation och fantasi av både Svenska folkpartiets politiker och de åländska politikerna för att motivera de åländska väljarna att gå till valurnorna i EU-valet 2014 förklarade ledamot Nauclér och önskade som avslutning från talarstolen parterna lycka till.

Elisabeth Nauclér

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30