Blomqvist: Gör värderingen av vattenområden mer skälig!

29.06.2013 kl. 09:50
I ett skriftligt spörsmål till regeringen efterlyser riksdagsledamot Thomas Blomqvist att värderingen av vattenområden i samband med arvs- och gåvobeskattningen blir mer skälig. Blomqvist frågar vilka åtgärder regeringen ämnar vidta för att vattenområdenas olika särdrag bättre än tidigare tas i beaktande vid värderingen.

För tillfället föreskriver skatteförvaltningens anvisningar att vattenområdets gängse värde kan anses vara 80 euro per hektar. I enskilda fall kan värdet höjas eller sänkas på basis av områdets särdrag. Enligt uppgift beaktar skatteförvaltningen dock inte för tillfället tillräckligt de olika omständigheterna, som kan minska ett vattenområdes värde. 

Ett vattenområdes värde minskar bland annat av fiskeguiders möjlighet att få tillstånd till att på en annans vattenområde ordna fisketurism tillställningar. För detta tillstånd ska fiskeguiden betala en årlig avgift på 100 euro per län. Med andra ord betyder detta alltså att en helt utomstående person betalar en obetydlig avgift och genom detta får utnyttja en vattenägares område för sin egen näringsverksamhet.

− Antagandet om att ett vattenområdets gängse värde är 80 euro per hektar kan leda till oskäliga slutresultat vid arvs- och gåvobeskattningen. I praktiken kan vattenområdes värde minska av många olika orsaker, till exempel av att området utnyttjas av fiskeguider. Det är även viktigt att komma ihåg att vattenområdets värde kanaliseras de facto till strandfastigheten som gränsar till vattnet. Skatteförvaltningens anvisningar borde därför bättre beakta de olika omständigheter som påverkar vattenområdets gängse värde, konstaterar Blomqvist.


Tilläggsuppgifter: Thomas Blomqvist, tel. 050 512 1776
SFP

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00