Budgetmotioner

27.09.2013 kl. 15:46
Pressmeddelande om budgetmotioner som Svenska riksdagsgruppens medlemmar inlämnat.

Allt från anslag till lokala lands- och järnvägsprojekt till reduceringsfiske har Svenska riksdagsgruppens medlemmar i år lämnat in budgetmotioner om.

Riksdagsledamot Christina Gestrin föreslår ett anslag på en halv miljon euro för minskning av vattendragens näringsämneshalter genom reduceringsfiske. Hon äskar även för ett förhöjt anslag till Finlands yrkesfiskarförbund och folktinget, som hon är ordförande för.
Gruppordförande Mikaela Nylander föreslår 175 000 euro för ett revitaliseringsprogram för finlandssvenskt teckenspråk. Hon vill också höja anslaget för psykvården. Av infraprojekten föreslår hon anslag till Skärgårdsvägen i Borgå, Labbyvägen-Hindersbyvägen och för att påbörja grundförbättringen av Lovisa-Lahtisbanan.

Flitigast när det gäller budgetmotioner är den vårdledige riksdagsledamoten Mats Nylund. Tillsammans med gruppens övriga ledamöter i Vasa valkrets lyfter Nylund fram två stora infraprojekt – 9,5 miljoner för en vägförbindelse mellan stamväg 68 och Jakobstads hamn och 5,5 miljoner för järnvägskorsningen i Bennäs och elektrifieringen av banavsnittet Bennäs-Alholmen.
Nylund föreslår också anslag till ett program för att utveckla tjänster på landsbygden. Han anser också ett projektanslag på en miljon euro för hälsosammare matvanor – mera frukt och grönsaker – i skolorna.

Riksdagsledamot Stefan Wallin föreslår ett betydande anslag för en ny väg Rävsunds bron-Poiluoma i S:t Karins. Även anslag till Skärgårdshavets nationalpark på Örö, Dalsbruks hamn och en lättrafikled mellan Nagu och Prostvik finns på Wallins lista. Han föreslår även höjningar på intäktssidan genom att begränsa avdragsrätten för medlemsavgifter till arbetsmarknadsorganisationer och en höjning av spöfiskeavgifter.
Den västnyländska riksdagsledamoten Thomas Blomqvist har lämnat in bland annat en budgetmotion om att förbättra riksväg 25 på sträckan mellan Hangö och Mäntsälä. Han föreslår även anslag för att få ny beläggning på Påvalsbyvägen-Hommansbyvägen. Han upprepar sina motioner från ifjol om att iståndsätta byggnader vid Strömfors bruk och om ökade anslag för att trygga landsbygdsrådgivningen.

Riksdagsledamöterna Jörn Donner, Lars Gästgivars, Elisabeth Nauclér och Ulla-Maj Wideroos har i år inte lämnat in några egna budgetmotioner.


För ytterligare information kontakta:
Gruppordförande Mikaela Nylander 050-511 3029
Generalsekreterare Henrik Stenbäck 050-334 5014
Lagstiftningssekreterare Otto Andersson 040-740 8722
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00