Laxsoppa med bismak.

08.10.2013 kl. 12:59
Fritidsfiskare och riksdagsledamot Jörn Donner efterlyser förnuft i laxdiskussionen.


Med skådespelaren Jasper Pääkkönen och en del andra i spetsen utmålas en mycket ensidig bild av Finlands laxpolitik. De låter förstå att ingenting skulle ha gjorts för att skydda laxen i Östersjön.

Donner påpekar att laxfisket har begränsats redan länge och då särskilt på yrkesfiskarnas försorg. Finland har bland annat begränsat laxfisket genom en stram tidsreglering sedan år 1996 och förbudet mot drivnätsfiske som i praktiken gjort slut på laxfisket i öppet hav sedan 2008. Också laxkvoterna för Östersjön har under de senaste åren reducerats drastiskt.

- Till Torneälv vandrade rekordmånga, omkring 60 000 laxar under år 2012. Detta är drygt tvåhundra procent mera än år 2011. Också i år var antalet vandringslax omkring 52 000. Kanske Jasper Pääkkönen inte vet detta, eller så vill han bara inte berätta det, säger Donner.

- Nedskurna laxkvoter motiveras ofta med internationella havsforskningsrådet ICES vetenskapliga rekommendationer. Varför glömmer de som vill skära ned kvoterna att berätta att enligt detta samma ICES, förbättras inte det svaga laxbeståndet på något väsentligt sätt fastän laxkvoten spikas på en mycket låg nivå och laxfisket minimeras, frågar Donner.

Enligt ICES bör små och svaga laxbestånd återupplivas genom riktade åtgärder, såsom exempelvis fiskebegränsningar vid särskilda älvar, genom rehabilitering av älvarna och genom att undanröja hinder för den vandrande fisken.

- Jag är själv en ivrig fritidsfiskare, strömmingen är min favorit. Jag kan ändå inte fatta varför man hela tiden skäller på yrkesfiskarna. De ser ju till att många finländare får färsk inhemsk fisk på sitt matbord. Anser faktiskt Pääkkönen & co att det är bättre att vi erbjuds enbart pangasius-fisk, influgen från Asien? Är det enligt dem ekologiskt, undrar Donner.


Tilläggsuppgifter:

Riksdagsledamot Jörn Donner, tel. 050 512 2886, jorn.donner@riksdagen.fi
Riksdagsassistent Camilla Mäkinen, tel. 050 574 2049
Jörn Donner

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55