Riksdagsledamot Nauclér riddare av Hederslegionen

18.10.2013 kl. 16:06
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér tilldelades 17 november på franska ambassaden i Helsingfors riddartecknet av Hederslegionen, som är den högsta och förnämsta franska orden

Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér tilldelades i torsdags (den 17 november) på franska ambassaden i Helsingfors riddartecknet av Hederslegionen, som är den högsta och förnämsta franska orden. Den instiftades 1802 av Napoleon. Frankrikes ambassadör höll en mottagning på ambassaden i Helsingfors för att överlämna utmärkelsen i närvaro av familjemedlemmar, riksdagskollegor, arbetskamrater, och från Åland bland annat förre franske honorärkonsuln.

Ambassadören framhöll i sitt tal speciellt att Nauclér genom åren haft mycket goda kontakter med Frankrike både privat och i sitt arbete. Under FN-tiden i forna Jugoslavien hade hon både civila och militära kontakter och under sin tid som riksdagsledamot har hon varit en mycket aktiv ordförande i riksdagens fransk-finska vängrupp.  

Nauclér framhöll i sitt tal att trots att hon egentligen inte har någon fransk anknytning, aldrig bott eller arbetat i Frankrike, så har hon i egenskap av fransk honorärkonsul på Åland, FN-tjänsteman i forna Jugoslavien och ordförande av riksdagens vängrupp kommit att knyta många band till Frankrike och fransmän. 

Hon tackade för utmärkelsen och framhöll att den tillfaller lika mycket riksdagen som henne själv. Hon hälsade att president Hollande säkert är välkommen till Åland, men under tiden hoppades hon att franska ambassaden och vängruppen i riksdagen lyckas med att få en fransk talman att besöka Finlands riksdag. Hittills har fyra finska talmän besökt Frankrikes parlament; Johannes Virolainen, Riitta Uosukainen, Paavo Lipponen samt Sauli Niinistö, men ingen fransk talman har ännu varit på officiellt besök i Finlands riksdag.

• Nauclér har sedan tidigare den franska hedersutmärkelsen Ordre National du Mérite (officer).   
Elisabeth Nauclér

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00