Gestrin och Blomqvist: Slaget är vunnet men kriget är inte över

13.02.2014 kl. 08:55
Närtrafiken på kustbanan kommer att fortsätta åtminstone fram till 2015. I ett skriftligt spörsmål frågar riksdagsgeldamöterna Christina Gestrin och Thomas Blomqvist regeringen hur den tänker utveckla kustbanan efter 2015.


För lite på en vecka sedan fattade Kommunikationsministeriet beslut om att närtågtrafiken på kustbanan kommer att få fortsätta åtminstone fram till 2015. Det är glädjande att Kommunikationsministeriet insett värdet av närtågtrafiken, samtidigt är det nu viktigt att tänka på hur trafiken ska se ut på lång sikt. I ett skriftligt spörsmål frågar riksdagsledamöterna Christina Gestrin och Thomas Blomqvist regeringen hur den tänker utveckla kustbanan efter 2015.
 
-          Ministeriets beslut var klokt och visar på en förståelse för betydelsen av fungerande lokaltrafik i Västra Nyland. Beslutet gäller dock bara till slutet av 2015 och efter det saknas det en långsiktig plan för trafiken på kustbanan. För att Västra Nyland ska kunna utvecklas som region behövs en strategi som man kan lita på att håller i mer än två år, säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist.

I spörsmålet för Gestrin och Blomqvist fram ett förslag om att bygga ut dubbla spår på högtrafikerade delar av kustbanan för att minska på förseningar och öka kapaciteten.

 

-          Kustbanan fungerar idag långt ifrån perfekt men den har potential att bli mycket bättre. Dubbla spår kunde åtgärda flaskhalsar och ge banan bättre kapacitet att hantera ökande passagerarantal i bl a Esbo och Kyrkslätt. Det är först när vi har en långsiktig plan för kustbanan som vi kan pusta ut, säger riksdagsledamot och medlem i VR:s förvaltningsråd Christina Gestrin.

 

För mera information:

Thomas Blomqvist                                               Christina Gestrin

050 512 1776                                                          050 511 3121

 

Christina Gestgrin och Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00