Gestrin och Blomqvist: Slaget är vunnet men kriget är inte över

13.02.2014 kl. 08:55
Närtrafiken på kustbanan kommer att fortsätta åtminstone fram till 2015. I ett skriftligt spörsmål frågar riksdagsgeldamöterna Christina Gestrin och Thomas Blomqvist regeringen hur den tänker utveckla kustbanan efter 2015.


För lite på en vecka sedan fattade Kommunikationsministeriet beslut om att närtågtrafiken på kustbanan kommer att få fortsätta åtminstone fram till 2015. Det är glädjande att Kommunikationsministeriet insett värdet av närtågtrafiken, samtidigt är det nu viktigt att tänka på hur trafiken ska se ut på lång sikt. I ett skriftligt spörsmål frågar riksdagsledamöterna Christina Gestrin och Thomas Blomqvist regeringen hur den tänker utveckla kustbanan efter 2015.
 
-          Ministeriets beslut var klokt och visar på en förståelse för betydelsen av fungerande lokaltrafik i Västra Nyland. Beslutet gäller dock bara till slutet av 2015 och efter det saknas det en långsiktig plan för trafiken på kustbanan. För att Västra Nyland ska kunna utvecklas som region behövs en strategi som man kan lita på att håller i mer än två år, säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist.

I spörsmålet för Gestrin och Blomqvist fram ett förslag om att bygga ut dubbla spår på högtrafikerade delar av kustbanan för att minska på förseningar och öka kapaciteten.

 

-          Kustbanan fungerar idag långt ifrån perfekt men den har potential att bli mycket bättre. Dubbla spår kunde åtgärda flaskhalsar och ge banan bättre kapacitet att hantera ökande passagerarantal i bl a Esbo och Kyrkslätt. Det är först när vi har en långsiktig plan för kustbanan som vi kan pusta ut, säger riksdagsledamot och medlem i VR:s förvaltningsråd Christina Gestrin.

 

För mera information:

Thomas Blomqvist                                               Christina Gestrin

050 512 1776                                                          050 511 3121

 

Christina Gestgrin och Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00