Elisabeth Nauclér detog på CEDAW session.

24.02.2014 kl. 14:22
CEDAW-kommittén fördömer medling när våld förekommmit i ett parförhållande.

 

Den 20 februari höll CEDAW (Committee on the Elimination of Discrimination against Women) sin 57:e session I Genève där Finland presenterade sin sjunde periodiska rapport för CEDAW. Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér deltog i Finlands delegation som representant för Finlands riksdag och riksdagens grundlagsutskott.

 

Finland, inklusive Åland, som delvis har egen behörighet gällande de frågor som konventionen behandlar, har rapporteringsskyldighet till CEDAW. I kommittén sitter bland annat sommarålänningen professor Niklas Brun.

 

En punkt där Finland kritiserades på i New York för fem år sedan och nu också denna gång är varför man i Finland, och även på Åland, använder medling när våld förekommit i ett parförhållande.

 

-Alla de undersökningar man från Åland hänvisar till visar att kvinnor är i en svagare position vid medling, sedan må man från finsk sida visa att medling används väldigt restriktivt och sedan må de åländska medlarna vara väldigt duktiga, men detta är en företeelse som lever kvar i Finland trots att det fördöms av CEDAW-kommittén. När Finland däremot ratificerar Istanbul-konventionen finns det inte längre utrymme för medling vid våld i parförhållande eftersom konventionen inte tillåter det, förklarar Nauclér.

Elisaneth Nauclér

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15