Skatteförvaltningens kundservice bör tryggas.

04.03.2014 kl. 15:57
Tillsammans med riksdagsledamöterna Lars Erik Gästgivars, Mats Nylund och Stefan Wallin lämnade Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander idag i riksdagen ett skriftligt spörsmål om utvecklingen av skatteförvaltningens servicenät.

Riksdagsledamot Mikaela Nylander är mycket oroad över planerna att stänga flera av skatteförvaltningens servicepunkter. Enligt uppgifter i offentligheten är bl.a. kundserviceställena i Pargas och Karleby i farozonen. Planerna hänför sig till Kundservice 2014-projektet, vars syfte är att skapa gemensamma kundserviceställen för den offentliga förvaltningen. Servicen ska i framtiden allt mer ges per telefon, genom digitala tjänster eller på distans av en tjänsteman genom en video

 

Skatteförvaltningens överdirektör Heli Lähteenmäki har idag i offentligheten konstaterat att Kundservice 2014-projektet avsevärt försämrar skatteförvaltningens kundservice. Mikaela Nylander delar Lähteenmäkis oro.

 

− I komplicerade skatteärenden är det mycket viktigt att skatteförvaltningens kunder har möjligheten att få sakkunnig service personligen av en tjänsteman. Telefonservice eller service på nätet kan inte ersätta service som ges ansikte mot ansikte, säger Nylander.

 

Tillsammans med riksdagsledamöterna Lars Erik Gästgivars, Mats Nylund och Stefan Wallin lämnade Nylander idag i riksdagen ett skriftligt spörsmål om utvecklingen av skatteförvaltningens servicenät.

 

− När man utvecklar skatteförvaltningens servicenät bör man förutom servicens kvalitet även trygga den regionala tillgängligheten och medborgarnas språkliga rättigheter. Medborgarna måste även i framtiden ha faktiska möjligheter att få personlig service på plats och ställe, säger Nylander.

 

 

Tilläggsuppgifter:

 

Riksdagsledamot Mikaela Nylander, tel. 050 511 3029

Riksdagsledamot Stefan Wallin, tel. 09 432 3011

Riksdagsledamot Mats Nylund, tel. 050 512 2191

Riksdagsledamot Lars Erik Gästgivars, tel. 09 432 3028

Nylander, Wallin, Nylund, Gästgivars

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00