Bra med parlamentarisk beredning av social- och hälsovården

25.03.2014 kl. 12:53
Kommunerna kommer också i fortsättning att ha ett avgörande ansvar för produktionen av servicen. Detta förutsätter att de nya distrikten är demokratiskt underbyggda så att kommunernas och invånarnas röst hörs.

Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund välkomnar regeringens och oppositionens samförstånd om en parlamentarisk beredning av social- och hälsovården.

 

 

Ansvaret för social- och hälsovården föreslås i framtiden fördelas mellan fem starka vårdområden.

 

- SFP har under hela processen sökt hållbara lösningar för att garantera invånarnas rätt till en högklassig social-, hälso- och sjukvård. Den ursprungliga modellen hade tydliga grundlagsenliga problem varför det var nödvändigt att söka en ny modell. Så kommenterar Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister Carl Haglund förslaget att

 

- Vårdreformen måste ut ur återvändsgränden, även om det är ett bakslag att man måste backa från det förslag som genomgått en lång beredning, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander.

 

Den nya modellen utformas av alla riksdagspartier, också oppositionen.

 

Haglund konstaterar att det har ett stort mervärde att en såhär stor reform har en bred politisk förankring då den spänner långt in i framtiden. Enligt Nylander visar det också tydligt hur allvarligt läget är för att pengarna ska räcka till och vårt hållbarhetsunderskott ska minska.

 

- Kommunerna kommer också i fortsättning att ha ett avgörande ansvar för produktionen av servicen. Detta förutsätter att de nya distrikten är demokratiskt underbyggda så att kommunernas och invånarnas röst hörs.

Servicen tryggas också genom att tredje sektorn och företag kan komplettera servicepaletten, säger Haglund.

 

Svenska riksdagsgruppen och SFP-ministrarna nu sätter full fokus på hur den nya modellen ska utformas i detalj. I det fortsatta beredningsarbetet är det viktigt att garantera att den språkliga servicen tryggas och utvecklas, exempelvis genom en skild svensk upphandlingsnämnd inom respektive distrikt.

 

- Många frågor kommer att klargöras i den fortsatta beredningen och det är av största vikt att den görs i nära samarbete med kommunerna och andra intressenter, säger Haglund.

 

- Vi har våren tid att bygga upp den nya modellen. Närservicen måste tryggas för den grundläggande vården. Det här kan bli litet av modellen i Sverige där pengen följer patienten. Det kan öppna möjligheten för fungerande svenska lösningar, säger Nylander.

 

Tilläggsinformation:

Partiordförande, försvarsminister Carl Haglund, 050-521 7379 Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander, 050 5113029 Statssekreterare Marcus Rantala, 050-354 7159

Carl Haglund,Mikaela Nylander,Marcus Rantala

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55