Bollen förlorades, men matchen fortsätter!

25.06.2014 kl. 13:29
Riksdagsledamot Stefan Wallins och SU-ordförande Ida Schaumans pressmeddande.

 Lagutskottet röstade idag om medborgarinitiativet om en jämlik äktenskapslag. Omröstningen föll 10-6 för ett avslående betänkande. Riksdagsledamoten och lagutskottets viceordförande Stefan Wallin (SFP) är besviken över resultatet, men ser ändå att det ännu finns ljus i tunneln.

-          - Det här var ändå bara första halvleken. Den andra halvleken spelas i höst och då är målet att riksdagens stora sal visar att Finland vill vara ett öppet och jämlikt land där allas likhet inför lagen garanteras och kärlek inte graderas som viktigare och mindre viktig. Den här bollen förlorades i lagutskottet, men matchen fortsätter, säger Wallin.

Även Svensk Ungdoms ordförande Ida Schauman är besviken över resultatet. Svensk Ungdom har i åratal fört fram frågan om en jämlik äktenskapslag både inom partiet och utanför. Schauman ser att det är ryggradslöst att vissa medlemmar av utskottet inte ens orkade ta sig till mötet.

-          - Att 160 000 medborgare har undertecknat det här initiativet visar hur viktigt det är och att vissa riksdagsledamöter inte ens kan närvara är respektlöst. Politiker borde tänka mera på de människor som lagstiftningen berör och mindre på hur frågan påverkar deras egen valframgång nästa vår, säger Schauman.

Wallin och Schauman är även förbluffade över att tre av fyra samlingspartistiska medlemmar i lagutskottet röstade emot medborgarinitiativet. Det här trots att deras parti sedan 2010 har ett partikongressbeslut om att stöda en jämlik äktenskapslag.

 

För mera information:

Stefan Wallin                                                            Ida Schauman

040 83 91 661                                                             040 18 24 969  

Stefan Wallin och Ida Schauman

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55