Belastningen på Östersjön måste minska

25.07.2014 kl. 16:09
- Den senaste veckans exceptionellt svåra algläge särskilt i Skärgårdshavet gör att vi måste intensifiera åtgärderna som motverkar övergödningen av Östersjön, säger riksdagsledamöterna Christina Gestrin och Mikaela Nylander från Svenska riksdagsgruppen.

De har med oro följt med rapporterna om den mycket rikliga blomningen av blågrönalger i de sydvästra havsområdena. Finlands miljöcentral konstaterar att sedan slutet av senaste vecka har omfattande blomningar observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjöns huvudbassäng.

Lokala observationer i södra Skärgårdshavet gör gällande att stränder och hav drabbats kraftigare av algblomning än någon tidigare sommar.

I ett brev till Finlands miljöcentral vädjar Svenska riksdagsgruppen att miljömyndigheterna nu följer med och dokumenterar situationen särskilt noga.

- Vi måste få veta om det är några särskilda omständigheter som gör algblomningen så kraftig i år. Det är viktigt att alla länder kring Östersjön får se situationen dokumenterad och ta del av de sammanfattande analyserna, säger Gestrin och Nylander.

De efterlyser större medvetenhet om nödvändiga åtgärder för att motverka nedsmutsningen av Östersjön. Insatser behövs på internationell och lokal nivå, men det behövs också ett större ansvar hos varje medborgare.

- Vi vädjar till regeringen om att i budgetbehandlingen garantera fortsatt finansiering för åtgärder som minskar på belastningen, som kommer från bland annat jordbruket.

Tilläggsuppgifter:
Christina Gestrin, medlem i riksdagens miljöutskott, 050 5113121
Mikaela Nylander, Svenska riksdagsgruppens ordförande, 050 5113029
Nylander och Gestrin

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00