Belastningen på Östersjön måste minska

25.07.2014 kl. 16:09
- Den senaste veckans exceptionellt svåra algläge särskilt i Skärgårdshavet gör att vi måste intensifiera åtgärderna som motverkar övergödningen av Östersjön, säger riksdagsledamöterna Christina Gestrin och Mikaela Nylander från Svenska riksdagsgruppen.

De har med oro följt med rapporterna om den mycket rikliga blomningen av blågrönalger i de sydvästra havsområdena. Finlands miljöcentral konstaterar att sedan slutet av senaste vecka har omfattande blomningar observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjöns huvudbassäng.

Lokala observationer i södra Skärgårdshavet gör gällande att stränder och hav drabbats kraftigare av algblomning än någon tidigare sommar.

I ett brev till Finlands miljöcentral vädjar Svenska riksdagsgruppen att miljömyndigheterna nu följer med och dokumenterar situationen särskilt noga.

- Vi måste få veta om det är några särskilda omständigheter som gör algblomningen så kraftig i år. Det är viktigt att alla länder kring Östersjön får se situationen dokumenterad och ta del av de sammanfattande analyserna, säger Gestrin och Nylander.

De efterlyser större medvetenhet om nödvändiga åtgärder för att motverka nedsmutsningen av Östersjön. Insatser behövs på internationell och lokal nivå, men det behövs också ett större ansvar hos varje medborgare.

- Vi vädjar till regeringen om att i budgetbehandlingen garantera fortsatt finansiering för åtgärder som minskar på belastningen, som kommer från bland annat jordbruket.

Tilläggsuppgifter:
Christina Gestrin, medlem i riksdagens miljöutskott, 050 5113121
Mikaela Nylander, Svenska riksdagsgruppens ordförande, 050 5113029
Nylander och Gestrin

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55