Skuldspiralen bör brytas

20.08.2014 kl. 14:28
Svenska riksdagsgruppen vill påminna om regeringens centrala tes – att välfärdssamhället tryggas bäst genom att bryta skuldspiralen och få balans i statsekonomin.

 Anpassningen av ekonomin innebär de närmaste åren många krävande åtgärder. Riksdagsgruppen anser ändå att det är i en sund samhällsekonomi som medborgarna bäst uppmuntras till god utbildning, aktivt arbetsliv och socialt ansvarstagande.

 

Ett modigt framtidsperspektiv måste genomsyra utbildningen. Vi behöver även ett bättre företagarklimat för att skapa nya arbetstillfällen. Det betonar Svenska riksdagsgruppen.

Inför regeringens förestående budgetmangling framhåller gruppen att det inte finns rum för att ytterligare skära ned på utbildningsresurserna.

– Regeringen bör signalera klart att nyskapande och risktagning är något mycket önskvärt i det finländska samhället. För det krävs god utbildning. I ett bra företagarklimat ska man också ha rätt att misslyckas, säger gruppordförande Mikaela Nylander.

 

Finland har inte råd att misslyckas med pensionsreformen. Det konstaterar Svenska riksdagsgruppen på sitt sommarmöte i Åbo.

- Det är hög tid att komma framåt när det gäller pensionsåldern. Signalerna att arbetsmarknadsparterna inte avancerar i förväntad takt är oroväckande. Vi måste få den här frågan bort från förhandlingsbordet, så att man kan koncentrera sig på andra viktiga delar av pensionsreformen.

- Att höja den faktiska pensionsåldern är bara en bit i helheten. Viktigt är att fördomslöst reformera pensionssystemet och skapa en vettig flexibilitet som gör att folk orkar längre i arbetslivet. Också möjligheter till deltidsjobb är en del av lösningen, framhåller riksdagsgruppen.

 

Svenska riksdagsgruppen hänvisar till regeringens strukturpaket som godkändes i augusti för ett år sedan. En central förutsättning för att få landets ekonomi på rätt köl var en ambitiös pensionsreform.

 

Svenska riksdagsgruppen anser att Finland bör höja sin flyktingkvot. Att man i budgetförslaget för nästa år vill reservera resurser för att ta emot endast 750 kvotflyktingar är enligt gruppen inte alls tillräckligt. Ett minimum är den ökade kvoten på 1050 som vi har haft i år.

- Extremisternas våldsamma framfart i Irak har redan lett till stora tragedier. Också läget i Syrien är fortfarande ytterst svårt. Flyktingorganisationen UNHCR har vädjat till omvärlden att ta ett större ansvar. Finland är definitivt ett land som kan göra mera, konstaterar riksdagsgruppen.

 

Riksdagsgruppen uttrycker sin djupa oro över inbesparingarna i Justitieministeriets förvaltningsområde. De slår hårt mot landets rättsväsende, åklagarväsende och fängelser. Sparåtgärderna i föreslagen form riskerar leda till uppsägningar och stängning av fängelser.

 

Riksdagsgruppen anser att de anslag som är tänkta att använda för att öka barnfamiljerna rätt till skatteavdrag, bättre kunde användas genom att minska sänkningen av barnbidraget med samma summa. Det är en vettigare stödpolitik, eftersom det tilltänkta skatteavdraget bara ökar skattebyråkratin.

 

 

Svenska riksdagsgruppen träffade under sommarmötet även Åbo Akademis ledning. Gruppen uttryckte sin tillfredsställelse för att ÅA bestämt inleda förhandlingar med Helsingfors universitet om möjligheterna att starta en lärarutbildning i södra Finland. Här hoppas gruppen att samarbetet utan dröjsmål leder till ett välunderbyggt och realistiskt förslag.

 

 

Tilläggsuppgifter:

Mikaela Nylander 050-5113029

Ordförande för Svenska riksdagsgruppen

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30