Skuldspiralen bör brytas

20.08.2014 kl. 14:28
Svenska riksdagsgruppen vill påminna om regeringens centrala tes – att välfärdssamhället tryggas bäst genom att bryta skuldspiralen och få balans i statsekonomin.

 Anpassningen av ekonomin innebär de närmaste åren många krävande åtgärder. Riksdagsgruppen anser ändå att det är i en sund samhällsekonomi som medborgarna bäst uppmuntras till god utbildning, aktivt arbetsliv och socialt ansvarstagande.

 

Ett modigt framtidsperspektiv måste genomsyra utbildningen. Vi behöver även ett bättre företagarklimat för att skapa nya arbetstillfällen. Det betonar Svenska riksdagsgruppen.

Inför regeringens förestående budgetmangling framhåller gruppen att det inte finns rum för att ytterligare skära ned på utbildningsresurserna.

– Regeringen bör signalera klart att nyskapande och risktagning är något mycket önskvärt i det finländska samhället. För det krävs god utbildning. I ett bra företagarklimat ska man också ha rätt att misslyckas, säger gruppordförande Mikaela Nylander.

 

Finland har inte råd att misslyckas med pensionsreformen. Det konstaterar Svenska riksdagsgruppen på sitt sommarmöte i Åbo.

- Det är hög tid att komma framåt när det gäller pensionsåldern. Signalerna att arbetsmarknadsparterna inte avancerar i förväntad takt är oroväckande. Vi måste få den här frågan bort från förhandlingsbordet, så att man kan koncentrera sig på andra viktiga delar av pensionsreformen.

- Att höja den faktiska pensionsåldern är bara en bit i helheten. Viktigt är att fördomslöst reformera pensionssystemet och skapa en vettig flexibilitet som gör att folk orkar längre i arbetslivet. Också möjligheter till deltidsjobb är en del av lösningen, framhåller riksdagsgruppen.

 

Svenska riksdagsgruppen hänvisar till regeringens strukturpaket som godkändes i augusti för ett år sedan. En central förutsättning för att få landets ekonomi på rätt köl var en ambitiös pensionsreform.

 

Svenska riksdagsgruppen anser att Finland bör höja sin flyktingkvot. Att man i budgetförslaget för nästa år vill reservera resurser för att ta emot endast 750 kvotflyktingar är enligt gruppen inte alls tillräckligt. Ett minimum är den ökade kvoten på 1050 som vi har haft i år.

- Extremisternas våldsamma framfart i Irak har redan lett till stora tragedier. Också läget i Syrien är fortfarande ytterst svårt. Flyktingorganisationen UNHCR har vädjat till omvärlden att ta ett större ansvar. Finland är definitivt ett land som kan göra mera, konstaterar riksdagsgruppen.

 

Riksdagsgruppen uttrycker sin djupa oro över inbesparingarna i Justitieministeriets förvaltningsområde. De slår hårt mot landets rättsväsende, åklagarväsende och fängelser. Sparåtgärderna i föreslagen form riskerar leda till uppsägningar och stängning av fängelser.

 

Riksdagsgruppen anser att de anslag som är tänkta att använda för att öka barnfamiljerna rätt till skatteavdrag, bättre kunde användas genom att minska sänkningen av barnbidraget med samma summa. Det är en vettigare stödpolitik, eftersom det tilltänkta skatteavdraget bara ökar skattebyråkratin.

 

 

Svenska riksdagsgruppen träffade under sommarmötet även Åbo Akademis ledning. Gruppen uttryckte sin tillfredsställelse för att ÅA bestämt inleda förhandlingar med Helsingfors universitet om möjligheterna att starta en lärarutbildning i södra Finland. Här hoppas gruppen att samarbetet utan dröjsmål leder till ett välunderbyggt och realistiskt förslag.

 

 

Tilläggsuppgifter:

Mikaela Nylander 050-5113029

Ordförande för Svenska riksdagsgruppen

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25