Gestrin ställer ej upp för omval

02.09.2014 kl. 14:17
Christina Gestrin ställer inte upp för omval i riksdagsvalet 2015.

"Efter att ha suttit i riksdagen sedan år 2000, d.v.s. nästan fyra perioder, känns det nu som rätt tidpunkt att söka nya utmaningar.

 

Åren i riksdagen har varit meningsfulla och intressanta och gett mig en plattform att påverka omvärlden både nationellt och internationellt. Min förhoppning är att i framtida arbetsuppgifter kunna bidra med den breda erfarenheten av samhällspåverkande och substanskunnande riksdagsarbetet gett mig. Mitt engagemang för samarbetet i Norden och i Östersjöregionen och för grön och blå tillväxt kommer att fortsätta"

 

Christina kandiderade i Europaparlamentsvalet våren 2014 och är första ersättare till SFP:s Nils Torvalds.

 

Under åren i riksdagen har Christina Gestrin innehaft ett flertal uppdrag, bl.a. ordförande för svenska riksdagsgruppen 2004-2007. Gestrin har bl.a. varit medlem i miljöutskottet, finansutskottet, Stora utskottet och utrikesutskottet. Hon var ordförande för det Parlamentariska Östersjösamarbetet(BSPC) 2008-2011 och är medlem i Nordiska rådet samt ordförande för dess miljö- och naturresursutskott.

 

Gestrin är även ordförande för Finlands Svenska Folkting, Nylands Fiskarförbund och medlem i Esbo stadsfullmäktige och stadsstyrelse.

Christina Gestrin

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00