Niinistös och Risikkos överenskommelse förbluffande

08.09.2014 kl. 13:29
Riksdagsledmot Thomas Blomqvist (SFP) är förvånad över miljöminister Ville Niinistös (Gröna) och trafikminister Paula Risikkos (SAML) utspel i tisdagens (2.9) Turun Sanomat angående en eventuell ny höghastighetstågbana mellan Helsingfors och Åbo.

En ny tågbana skulle leda till en nedgradering av den viktiga Kustbanan.

Ministrarna har enligt artikeln kommit överens om att reservera pengar för planering av en höghastighetstågbana, för att öka Finlands möjligheter att få EU-finansiering för att utveckla stambansnätet.

- Det här är ett ärende för hela regeringen och riksdagen. Det är märkligt att man går ut på det här sättet gällande infrastrukturinvesteringar ett par dagar efter att regeringen gett sitt gemensamma budgetförslag, säger Blomqvist.

 

Det finns inga hållbara motiveringar för att bygga en ny järnväg mellan Åbo och Helsingfors och framförallt har vi inte råd med det, anser riksdagsledamot Thomas Blomqvist. En ny motorväg har nyligen byggts mellan Åbo och Helsingfors via Lojo, vilket också det gör att inte finns grunder för att satsa på att bygga en ny höghastighetsjärnväg för samma stäcka.

- Det är inte förnuftigt att bygga nytt då vi inte har råd att upprätthålla det befintliga spår- och vägnätet, säger Blomqvist.

 

Blomqvist betonar att Kustbanan utan tvekan är en av de viktigaste delarna av infrastrukturen i södra Finland. För att åtgärda de brister som finns på Kustbanan, kunde exempelvis dubbla spår byggas för hela sträckan. Det är det här som EU-pengarna ska användas till, inte till en onödig och alltför dyr ny förbindelse, påpekar Blomqvist. Att satsa på att förbättra befintlig infrastruktur i stället för att bygga nytt är helt i linje med den av riksdagen godkända Trafikpolitiska redogörelsen, avslutar han.

 

 

Tilläggsinformation:

Thomas Blomqvist

050 512 1776

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15