Svenskan kräver ständig bevakning !

14.09.2014 kl. 08:00
Den politiska hösten har kört igång på allvar. Det blir en arbetsdryg höst för såväl riksdag som regering. Enbart från justitieministerit har jag som mål att ännu hinna avge ca 20 lagförslag till riksdagen för behandling.

Mycket händer även i världen runt om oss. Krisen i Ukraina oroar, oberoende av om man betraktar situationen som medborgare eller beslutsfattare. Här ser jag det som viktigt att Finland håller en enig linje med EU. Önskvärt vore också att alla parter skulle inse att det som nu behövs är fred.


Under den senaste veckan har också svenskan varit mycket på tapeten. I huvudstadsregionen har det visat sig att invandrare har svårt att få integrationsutbildning på svenska. Så här får det förstås inte vara. Den som vill lära sig svenska ska också ges möjlighet till det. Det behöver naturligtvis också gälla i Österbotten!


Regeringen har också varit mycket tydlig då det gäller integrationen och rätten till språkundervisning. Vi anser att språk är nyckeln till god integration. Det finns tydliga skrivningar i bland annat nationalspråksstrategin och i principbeslutet om  Migrationens framtid 2020. Undervisning i de båda inhemska språken är viktigt för att invandrare ska komma ut på arbetsmarknaden och arbetsgivare sporras att stöda studier i finska eller svenska. Även invandrare som står utanför arbetslivet, till exempel personer som sköter barn hemma, ska ha möjlighet till studier i de båda inhemska språken. Också lagen om främjande av integration och språklagen ger tydliga riktlinjer om att användningen av båda nationalspråken skall främjas.


Själfallet är det så att myndigheterna borde upplysa invandrarna om landets tvåspråkighet, och möjligheterna att välja antingen finska eller svenska som integrationsspråk. Dvs det är inte myndighetens sak, att fatta beslut för individens räkning, det beslutet ska individen få fatta själv.

 

Sedan kan jag inte låta bli att notera den kampanj som försiggår i Helsingfors, för att samla in pengar för att avskaffa den obligatoriska svenskan i skolan. Det finns många behjärtansvärda penninginsamlingar. För krigsdrabbade barn och familjer, för avhjälpande av svält i världen, för cancerforskning, för förbättrande av flickors rätt till till utbildning etc. Att man i Finland 2014 startar en insamling för att få bort den obligatoriska svenskan är beklämmande. Men det är lagligt, även om det är varken smakfullt eller tolerant!



 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25