Lex Sarah till Finland?

24.09.2014 kl. 14:15
Riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (SFP) har 24.9 2014 lämnat in ett skriftligt spörsmål till riksdagens talman om huruvida regeringen har planer på att införa liknande lagstiftning som i Sverige för att förbättra rättskyddet av klienter inom omsorgen av äldre och personer med funkitonsnedsättning. Den svenska socialtjänstlagen förpliktigar personal att anmäla misskötsel av klienter inom omsorgen. Lagen är allmänt känd som Lex Sarah efter fallet som gav upphov till den.

Rätten till trygghet inom omsorgen av äldre personer eller personer med funktionsnedsättning är en samvetsfråga för vårt välfärdsamhälle. Personalen har en speciellt viktig roll i att se till att klienternas rättigheter förverkligas. Därför har jag nu ställt en fråga till regeringen om Lex Sarah skulle kunna användas som modell för lagstiftning också här i Finland, säger Wideroos.

 

Lex Sarah stiftades efter att en undersköterska som arbetade vid ett vårdhem i Sverige uttalade sig i TV-programmet Rapport om ett fall av vanvård vid vårdhemmet hon jobbade på. I Finland existerar inte en likadan lag med en specifik skyldighet att anmäla vanvård inom vården av äldre och personer med funktionsnedsättning.

 

Klart att anmälningar ska göras också utan en specifik lag, men lagstiftning som den i Sverige kunde bra sänka personalens tröskel att ingripa,  fortsätter Wideroos.  

 

 

Ulla-Maj Wideroos

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00