Uttalande om pensionsreformen

02.10.2014 kl. 15:14
Svenska riksdagsgruppens uttalande om pensionsreformen 2.10 2014.

Det är bra att arbetsmarknadsparterna har nått ett förhandlingsresultat om pensionsreformen, men Svenska riksdagsgruppen beklagar att resultatet inte kan omfattas av alla förhandlingsparter.

Gruppen anser att jämställdhetsaspekten har försummats i helhetslösningen. Särskilt välutbildade kvinnor, som kommer senare in i arbetslivet och som på grund av moderskapsledigheter ofta har avbrott i sina karriärer, riskerar att bli reformens stora förlorare. Vi är på fel väg om pensionsreformen signalerar att det inte lönar sig med en grundlig utbildning eller att den tid man ägnar åt familjen är bortkastad ur pensionssynvinkel.

 

Svenska riksdagsgruppen har tidigare varnat för att man i reformprocessen ensidigt bara tittar på pensionsåldern, utan att man föreslår kvalitativa åtgärder som gör att folk orkar längre i arbetslivet.

Riksdagsgruppen är besviken på att arbetskvalitetsåtgärderna, som skulle vara en del av avtalet, nu nästan helt lyser med sin frånvaro. Om det gemensamma målet är att förlänga arbetskarriärerna borde lösningen innehålla åtgärder som sporrar arbetsgivarna att främja de anställdas arbetshälsa.

 

På attitydplanet finns det också mycket att göra för att finländska arbetsgivare ska se äldre arbetstagare som en resurs. Vi anser att det inte är bra att man håller kvar den så kallade pensionsslussen. Att man samtidigt ersätter möjligheten till deltidspension med en partiell förtida ålderspension som inte förutsätter deltidsjobb är ett steg i fel riktning.

 

Svenska riksdagsgruppen tycker att det är bra att man i det nu lanserade förhandlingsresultatet på ett rättvist sätt har beaktat den unga generation som är i början av sin yrkeskarriär. Vi har hela tiden understrukit att reformen inte får bli sådan att det är den unga generationen som betalar räkningen. Det är heller inte meningsfullt att ställa generationer mot varandra.

 

Svenska riksdagsgruppens övertygelse är att om man i de fortsatta förhandlingarna mellan regeringen och arbetsmarknadsparterna på allvar beaktar jämställdhetsaspekten och om man ytterligare tar in mjuka, kvalitativa lösningar så kan man ännu uppnå en bred enighet om helhetsreformen.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55