Vi måste göra mera i kampen mot utnyttjande av barn

19.10.2014 kl. 09:12
Vi måste göra ännu mera tillsammans för att rädda barn runt om i världen från sexuellt utnyttjande. Det är jag än mera övertygad om efter att jag för ett par veckor sedan deltog i en konferens i Washington kring temat. Finland, som tillsammans med 53 andra länder har förbundit sig till denna sammarbetsgrupp, är berett att göra allt för att ytterligare underlätta myndigheternas samarbete över nationsgränserna.

Ett av de fall som presenterades för oss handlade om en 5 år gammal pojke, som sedan cirka 2 års ålder av föräldrarna bjudits ut till vuxna män runt om i världen. Tack vare den australiska och amerikanska polisens samarbete lyckades man så småningom knäcka diverse koder på nätet och bakom fanns en liga med kopplingar till många länder. När polisen spräckte ligan och kunde arrestera gossens föräldrar, hade han blivit offer för hänsynslöst sexuellt utnyttjande av olika grad på hotell i över 30 olika länder.

I samband med konferensen fick vi bekanta oss med en form av föredömligt samarbete mellan olika myndigheter och tredje sektorn som man i Washington lyckats skapa. Det kan kallas för en form av barnservicehem (www.safeshores.org), där såväl polis, åklagare, socialarbetare, psykoterapeuter, läkare och familjestödpersoner finns samlade för att hjälpa barnet och dess familj. Målet är att ge utnyttjade barn en skyddshamn - ett ställe där ett barn tryggt kan tala om sina upplevelser och få hjälp.  

Hos oss har vi ett motsvarande pilotprojekt på gång i Åbo (Lastenasiaintalo), där tanken också är att samla all expertis under ett och samma tak. Det är bra. Jag hoppas att vi också snart kan utveckla den modellen på flera håll i vårt land.

Jag tror också att det vore lyckligt om vi i vårt land kunde börja fokusera mera på hur man bäst och snabbast hjälper barnet, för att lindra det lidande barnet varit med om. Ibland får jag känslan av att vi koncentrerar oss helt på att utreda brottet och skuldfrågan, och att barnets akuta behov kanske inte beaktas så omedelbart som det borde. Jag hoppas jag har fel på denna punkt. Helt klart är ändå att vi behöver göra ännu mera för att stärka det mångprofessionella samarbetet också i vårt eget land.

Nätbrottsligheten är global. Därför måste också kampen mot utnyttjande av barn vara global. Världens barn har rätt att förvänta sig att vi bryr oss och agerar ännu mera effektivt tillsammans.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00