Statsrådets demokratipolitiska redogörelse

21.11.2014 kl. 10:29
I riksdagsdebatten om Statrådets demokratipolitiska politiska redogörelse, Öppen delaktighet på lika villkor, som debatterades i onsdagens plenum i riksdagen konstaterade riksdagsledamot Elisabeth Nauclér att det naturligtvis är viktigt att man arbetar för att få medborgarna att intressera sig för samhällsfrågor och politik. Många goda idéer finns i redogörelsen och riksdagen har under behandlingen kommit med ännu flera, men alldeles för lite har man emellertid uppmärksammat den bild som ges av politik, politiskt beslutfattande och politiker i media.

Den tilltagande ytligheten, inte bara i nya media utan även i traditionella media är ett problem, men ett ännu större hot är möjligheten att uttrycka åsikter anonymt  och den allmänna acceptansen av näthatets utbredning. Näthatet stannar nämligen inte på nätet, utan omsätts i praktiken i form av våldshandlingar.

 

Yttrandefrihet och åsiktsfrihet är något som vi alltid värnat om i Norden, men frågan man måste ställa sig nu är om det skall vara en rättighet att få hata anonymt. I Sverige finns redan en ideell organisation, Institutet för juridik och internet,  som arbetar mot internetrelaterade kränkningar, genom stöd till dem som kränkts, genom opinionsbildning och upplysning. Det är dags också för oss  att engagera oss och ta ställning, konstaterar ledamot Nauclér.

Elisabeth Nauclér

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15