Aktuellt

Programmet för hållbar tillväxt ska ses som en möjlighet att förnya Finland

Regeringen presenterade idag Finlands preliminära program för hållbar tillväxt och återhämtning.
Anna-Maja Henriksson
15.03.2021 kl. 20:59

Sysselsättningsåtgärderna ska vara i fokus i halvtidsrian

I halvtidsrian i april kommer regeringen att dra upp riktlinjer för resten av regeringsperioden. Ekonomin och sysselsättningen måste vara i fokus, säger Anders Adlercreutz, ordförande för Svenska riksdagsgruppen.
Anders Adlercreutz
12.03.2021 kl. 13:13

Effektiva nätverk skapar nya arbetsplatser

En mångsidig näringsstruktur, moderna arbetsplatser samt värdeskapande investeringar utgör grunden för en stark kommunal ekonomi och högkvalitativ serviceproduktion framöver. Det betonar SFP:s riksdagsledamot och Vasas stadsfullmäktigeordförande Joakim Strand.
Joakim Strand
12.03.2021 kl. 10:18

Viktigt att det finns förståelse för den svenskspråkiga utbildningen

I dag torsdag publicerades rapporten om svenskspråkig utbildning i Finland som FM utredare Gun Oker-Blom skrivit på uppdrag av regeringen.
Anna-Maja Henriksson
11.03.2021 kl. 13:06

Bra att bristerna i den svenska utbildningen lyfts fram i historisk rapport

Idag lanserades den första heltäckande utredningen om den svenskspråkiga utbildningen i Finland.
Mikko Ollikainen
11.03.2021 kl. 15:17

Lättillgänglig service skapar trygghet

Social- och hälsovården står inför en stor förändring i kommunerna.  SFP vill att patienten även i fortsättningen står i fokus och att servicen finns nära kommuninvånarna.  Det fungerande samarbetet mellan olika aktörer och yrkesgrupper ska fortsätta och utvecklas i framtiden.
Veronica Rehn-Kivi
02.03.2021 kl. 13:06

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55