Aktuellt

Svenska riksdagsgruppen föreslår i sin lagmotion: Räntor på aravalån måste bli avdragsbara i beskatt

En person har i inkomstbeskattningen rätt att dra av räntorna på sådana skulder som hänför sig till anskaffning eller grundlig reparation av en stadigvarande bostad för den skattskyldige eller hans/hennes familj. Denna avdragsrätt gäller inte personer med räntor som hänför sig till lån som är beviljade med stöd av aravalagen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
29.11.2002 kl. 00:00

Minska på byråkratin för småföretagare!

Riksdagsledamot Ola Rosendahl sade i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande i interpellationsdebatten att åtgärderna för att bekämpa den grå ekonomin inte får leda till oskäligt utredningsarbete och extra redovisning för det stora flertalet finländska företagare som följer lagens bestämmelser.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
27.11.2002 kl. 00:00

Wideroos och Stenman:Bevara Vasa Sjukvårdsdistrikt!

Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos och Sfp:s vice ordförande Kristina Stenman säger nej till planerna på en fusion mellan Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri och Vasa sjukvårdsdistrikt. God vård på svenska hör till de viktigaste målsättningarna i Svenska folkpartiets och Svenska riksdagsgruppens arbete för att trygga finlandssvenskarnas rättigheter.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
22.11.2002 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen uppmanar Lipponen att leda de mindre EU-länderna

Tillsättandet av framtidskonventet var nödvändigt för att få till stånd en mera innovativ diskussion. De klassiska regeringskonferenserna fungerade inte, konstaterade Håkan Norman i gruppanförandet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.11.2002 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen föreslår att Puro-paketets pensionsuträckningsgrund för vård av barn fördubb

I regeringens proposition (RP 242/2002) om ändring av pensionslagstiftningen föreslås att pensionsersättning skall betalas för tiden för vård av barn under tre år eller för tiden för studier.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
06.11.2002 kl. 00:00

Sfp skärper tonen mot de grönas oppositionspolitik

"Att oppositionen nu inlämnar en tredje interpellation inom åtta månader om samma ämne dvs. samhällsservicen, visar att oppositionens politik börjar bli enkelspårig. Nu har också de gröna iklätt sig åklagarkåpan trots att de grönas tidigare ansvarige minister på Social- och hälsovårdsministeriet ansvarat för beredningen av årets budgetramar - alltså samma budget han nu kritiserar. F.d. minister Soininvaara kunde säkert själv redovisa för hur svårt det är att lösa alla finansieringsproblem med en gång. De erfarenheterna lär vi nog inte få höra här idag".
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
05.11.2002 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos: Öppnade möjligheter för Övermalax kabel-tv at

Regeringen har idag godkänt en proposition om ändring av upphovsrättslagen och strafflagens §49. I §25i konstateras att "ett teleföretag [...] får på trådbunden väg för mottagning av allmänheten vidaresända verk som ingår i televisions eller radioutsändning eller annan tjänst samtidigt som den ursprungliga utsändningen och utan att utsändningen ändras".
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
10.10.2002 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30