Aktuellt

Wideroos: Den försnabbade behandlingen av asylansökningarna fortfarande problematisk.

Andra finansminister Ulla-Maj Wideroos betonar att det är nödvändigt att minoritetsombudsmannen utreder verkningarna av det försnabbade förfarandet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.06.2003 kl. 00:00

Enestam nöjd med de nya språkintygen

Miljöminister Jan-Erik Enestam är nöjd med den nya förordning om bedömning av kunskaper i finska och svenska inom statsförvaltningen som idag 12.6. godkändes av regeringen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
12.06.2003 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen: Nyland bör ha tre nödcentraler!

Svenska riksdagsgruppen riktar skarp kritik mot inrikesministeriets nya planer på att grunda endast två nöd-centraler i Nyland, istället för de överenskomna tre.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
05.06.2003 kl. 00:00

Många goda miljösatsningar i tilläggsbudgeten.

Sfp har i år sedan varnat för de växande miljöriskerna som den ökande trafiken av oljetankers i Östersjön innebär. Oljebekämpningsberedskapen kommer nu inom de närmaste åren ytterligare att förstärkas genom att det i tilläggsbudgeten nu finns insatt medel för att två av gränsbevakningens fartyg utrustas med oljebekämpningsapparatur, sade Christina Gestrin i gruppanförandet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
27.05.2003 kl. 00:00

Säkra svenskan i rätten!

En arbetsgrupp tillsatt på justitieministeriet överlämnade förra fredagen (16.5) sitt betän-kande om utvecklande av tingsrätternas verksamhet till justitieministern. Arbetsgruppen föreslår bland annat att tvåspråkiga tingsrätter borde få möjlighet att inrätta underavdel-ningar på språkliga grunder. Avsikten är särskilt att säkerställa att den svenskspråkiga befolkningen skall kunna klara sig på sitt eget modersmål i de tingsrätter där personalen inte tillräckligt bra kan både finska och svenska.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
22.05.2003 kl. 00:00

Minister Wideroos nöjd med företagssatsningar i tilläggsbudgeten

- Äldre företagare har länge väntat på att det skall bli enklare för barnen att ta över när de går i pension. Regeringens beslut att möjliggöra detta är välkommet med beaktande att 70.000 företag står inför en generationsväxling. Dessa småföretag är i nyckelställning för att förbättra sysselsättningen i landet, säger andra finansminister Ulla-Maj Wideroos.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
21.05.2003 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen kommenterar robotbeslutet: Överenskommelsen om Nylands Brigad måste hålla

- Nylands Brigads förutsättningar att fungera som ett livskraftigt truppförband måste tryggas. Det innebär att överenskommelsen om att placera det nya kustrobotsystemet till Dragsvik måste hålla. Nu spekuleras det huruvida robotsystemet istället skulle placeras i Kotka.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
16.05.2003 kl. 00:00

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30