Aktuellt

Svenska riksdagsgruppen: Nyland bör ha tre nödcentraler!

Svenska riksdagsgruppen riktar skarp kritik mot inrikesministeriets nya planer på att grunda endast två nöd-centraler i Nyland, istället för de överenskomna tre.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
05.06.2003 kl. 00:00

Många goda miljösatsningar i tilläggsbudgeten.

Sfp har i år sedan varnat för de växande miljöriskerna som den ökande trafiken av oljetankers i Östersjön innebär. Oljebekämpningsberedskapen kommer nu inom de närmaste åren ytterligare att förstärkas genom att det i tilläggsbudgeten nu finns insatt medel för att två av gränsbevakningens fartyg utrustas med oljebekämpningsapparatur, sade Christina Gestrin i gruppanförandet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
27.05.2003 kl. 00:00

Säkra svenskan i rätten!

En arbetsgrupp tillsatt på justitieministeriet överlämnade förra fredagen (16.5) sitt betän-kande om utvecklande av tingsrätternas verksamhet till justitieministern. Arbetsgruppen föreslår bland annat att tvåspråkiga tingsrätter borde få möjlighet att inrätta underavdel-ningar på språkliga grunder. Avsikten är särskilt att säkerställa att den svenskspråkiga befolkningen skall kunna klara sig på sitt eget modersmål i de tingsrätter där personalen inte tillräckligt bra kan både finska och svenska.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
22.05.2003 kl. 00:00

Minister Wideroos nöjd med företagssatsningar i tilläggsbudgeten

- Äldre företagare har länge väntat på att det skall bli enklare för barnen att ta över när de går i pension. Regeringens beslut att möjliggöra detta är välkommet med beaktande att 70.000 företag står inför en generationsväxling. Dessa småföretag är i nyckelställning för att förbättra sysselsättningen i landet, säger andra finansminister Ulla-Maj Wideroos.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
21.05.2003 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen kommenterar robotbeslutet: Överenskommelsen om Nylands Brigad måste hålla

- Nylands Brigads förutsättningar att fungera som ett livskraftigt truppförband måste tryggas. Det innebär att överenskommelsen om att placera det nya kustrobotsystemet till Dragsvik måste hålla. Nu spekuleras det huruvida robotsystemet istället skulle placeras i Kotka.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
16.05.2003 kl. 00:00

EU behöver en stark kommission

Svenska riksdagsgruppens ordförande Christina Gestrins höll gruppens anförande i riksdagsdebatten kring regeringens upplysning om arbetet i europeiska konventet 14.5.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.05.2003 kl. 00:00

Gestrin: Vårdnadshavaren skall få välja språket i eftisvården

Svenska riksdagsgruppens ordförande Christina Gestrin har inlämnat en lagmotion om lagstadgad morgon- och eftermiddagsvård för skolbarn.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
17.04.2003 kl. 00:00

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00