Aktuellt

Krishanteringslagen bör godkännas snabbt.

Det är av stor vikt att lagen om krishantering kan godkännas i riksdagen så snabbt som möjligt för att Finland skall kunna leva upp till sina internationella förpliktelser, anser Svenska riksdagsgruppen i sitt svar till statsministern.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
09.02.2006 kl. 00:00

Gruppledningen omvald för år 2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.02.2006 kl. 00:00

Gruvlagen bör beakta markägaren.

Svenska riksdagsgruppen lämnar in en åtgärdsmotion som syftar till att stärka markägarens och kommunens beslutanderätt när det gäller gruvdrift.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
30.01.2006 kl. 00:00

Miljöminister Jan-Erik Enestam: EU:s budgetuppgörelse får inte äventyra skyddet av Östersjön

Trots att budgetuppgörelsen var välkommen, får den inte äventyra skyddet av Östersjön. Miljöstödet för jordbruket är den viktigaste enskilda insatsen i syfte att minska den diffusa belastningen av våra vatten. Ifall stödbeloppen minskar märkbart med anledning av EU-budgeten, måste Finland genom nationella åtgärder trygga miljöstödets positiva verkningar, kommenterade miljöminister Jan-Erik Enestam den uppgörelse om EU:s finansiering som uppnåddes under veckoslutet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.12.2005 kl. 00:00

Kravet på en riktig pappamånad står fast

Svenska riksdagsgruppen vill gå längre än den arbetsgrupp vid arbetsministeriet som presenterat modeller för hur föräldraledigheten kunde stärkas. Svenska riksdagsgruppen anser att adoptivföräldrar skall få samma rätt till föräldraledighet som biologiska föräldrar samt att biologiska pappor som bor i ett annat hushåll får rätt att stanna hemma med sjukt barn.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
11.11.2005 kl. 00:00

Äntligen förenklas beskattningen för utlandspensionärer.

Svenska riksdagsgruppen är nöjd över att källskatten på 35 procent på utlandspensioner slopas. Från och med nästa år beskattas utlandspensionärer med progressiv skatt, d.v.s. lika som i Finland bosatta pensionärer. Reformen kommer att förenkla beskattningen för de flesta pensionärer som får en del av sin pension från Finland. Totalt bor cirka 55.000 pensionstagare utomlands.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
25.10.2005 kl. 00:00

Nordiska samarbetet bör förädlas.

Efter de baltiska ländernas inträde i EU har röster höjts för att satsa mer på Östersjösamarbete framom nordiskt samarbete. I riksdagsarbetet får det nordiska samarbete konkurrens av bl.a. Arktiska-, Barents- och Östersjösamarbetet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.10.2005 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00