Aktuellt

Krishanteringslagen bör godkännas snabbt.

Det är av stor vikt att lagen om krishantering kan godkännas i riksdagen så snabbt som möjligt för att Finland skall kunna leva upp till sina internationella förpliktelser, anser Svenska riksdagsgruppen i sitt svar till statsministern.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
09.02.2006 kl. 00:00

Gruppledningen omvald för år 2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.02.2006 kl. 00:00

Gruvlagen bör beakta markägaren.

Svenska riksdagsgruppen lämnar in en åtgärdsmotion som syftar till att stärka markägarens och kommunens beslutanderätt när det gäller gruvdrift.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
30.01.2006 kl. 00:00

Miljöminister Jan-Erik Enestam: EU:s budgetuppgörelse får inte äventyra skyddet av Östersjön

Trots att budgetuppgörelsen var välkommen, får den inte äventyra skyddet av Östersjön. Miljöstödet för jordbruket är den viktigaste enskilda insatsen i syfte att minska den diffusa belastningen av våra vatten. Ifall stödbeloppen minskar märkbart med anledning av EU-budgeten, måste Finland genom nationella åtgärder trygga miljöstödets positiva verkningar, kommenterade miljöminister Jan-Erik Enestam den uppgörelse om EU:s finansiering som uppnåddes under veckoslutet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.12.2005 kl. 00:00

Kravet på en riktig pappamånad står fast

Svenska riksdagsgruppen vill gå längre än den arbetsgrupp vid arbetsministeriet som presenterat modeller för hur föräldraledigheten kunde stärkas. Svenska riksdagsgruppen anser att adoptivföräldrar skall få samma rätt till föräldraledighet som biologiska föräldrar samt att biologiska pappor som bor i ett annat hushåll får rätt att stanna hemma med sjukt barn.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
11.11.2005 kl. 00:00

Äntligen förenklas beskattningen för utlandspensionärer.

Svenska riksdagsgruppen är nöjd över att källskatten på 35 procent på utlandspensioner slopas. Från och med nästa år beskattas utlandspensionärer med progressiv skatt, d.v.s. lika som i Finland bosatta pensionärer. Reformen kommer att förenkla beskattningen för de flesta pensionärer som får en del av sin pension från Finland. Totalt bor cirka 55.000 pensionstagare utomlands.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
25.10.2005 kl. 00:00

Nordiska samarbetet bör förädlas.

Efter de baltiska ländernas inträde i EU har röster höjts för att satsa mer på Östersjösamarbete framom nordiskt samarbete. I riksdagsarbetet får det nordiska samarbete konkurrens av bl.a. Arktiska-, Barents- och Östersjösamarbetet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.10.2005 kl. 00:00

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00