Aktuellt

Svenska riksdagsgruppen firar 100 år i maktens centrum

Svenska riksdagsgruppen fyller 100 år. Vi firar med jubileumsseminarier runtom i Svenskfinland. Kom och träffa tidigare och blivande medlemmar av Svenska riksdagsgruppen!
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
24.02.2007 kl. 00:00

Gestrin, Nylander och Thors: Bevara svenska polisdistrikt

Idag på eftermiddagen kommer statssekreterare Kari Salmi att presentera sitt förslag till polisdistriktsindelning. Enligt uppgift kommer Salmi att föreslå en sammanslagning av polisdistrikten så att de nuvarande distrikten med svenska som arbetsspråk uppgår i större tvåspråkiga distrikt. - Förvaltningslösningar bör alltid beakta landets tvåspråkighet. Om det svenska förvaltningsspråket stegvis försvinner har vi förlorat en del av tvåspråkighetens innehåll, framhåller de nyländska sfp-riksdagsledamöterna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.02.2007 kl. 00:00

Tar Samlingspartiet och KD avstånd från grundlagens språkliga rättsskydd?

Svenska riksdagsgruppen är förvånad över riksdagspartiernas inställning till de språkliga grundrättigheterna. I tisdagens behandling av kreditupplysningslagen hade fyra samlingspartister och en socialdemokrat inlämnat en reservation mot att berörda bolag måste ge service på båda språken. I den påföljande omröstningen röstade 34 samlingspartister och 4 KD:are för en lagvidrig tolkning av grundlagen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.02.2007 kl. 00:00

En nationell stadspark till Helsingfors?

Kom med och diskutera! Onsdag 14.2 kl. 17 i riksdagens infocentrum, Arkadiagatan 3, Helsingfors. Inledare: Överinspektör Jukka-Pekka Flander från miljöministeriet: - "Kriterierna för inrättande av nationalstadsparker - vilka är fördelarna i Helsingfors?" Kommentar: Camilla Strandberg-Panelius från Natur och Miljö. Diskussionen leds av riksdagsledamot Astrid Thors. Ingen förhandsanmälan. Arr: Svenska riksdagsgruppen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
12.02.2007 kl. 00:00

Christina Gestrin efterlyser åtgärder av undervisningsministern

- Siffrorna från Studentexamensnämnden om antalet anmälda till vårens prov visar en fortsatt trend bland abiturienter att välja bort svenskan i studentskrivningarna. Det här är mycket oroväckande, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Christina Gestrin och kräver att uppföljningen av studentexamensreformens utfall tidigareläggs.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.02.2007 kl. 00:00

Enestam får nordisk topptjänst

Riksdagsledamot Jan-Erik Enestam från Finland blir ny direktör för Nordiska rådet. Nordiska rådets presidium fattade beslutet på sitt möte i Helsingfors på tisdagen. Enestam, som övertar uppdraget i augusti, efterträder rådsdirektör Frida Nokken från Norge som verkat på posten sedan hösten 1999.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
30.01.2007 kl. 00:00

Ingen uranbrytning i Östnyland

De nyländska riksdagsledamöterna Christina Gestrin och Mikaela Nylander är nöjda över Handels- och industriministeriets beslut att inte bevilja inmutningsrätt åt gruvföretaget Cogema i Nyland och i Kolari. Enligt ministeriet uppfyllde ansökningarna inte de krav som uppställs i gruvlagen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.01.2007 kl. 00:00

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00