Aktuellt

Svenska riksdagsgruppen firar 100 år i maktens centrum

Svenska riksdagsgruppen fyller 100 år. Vi firar med jubileumsseminarier runtom i Svenskfinland. Kom och träffa tidigare och blivande medlemmar av Svenska riksdagsgruppen!
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
24.02.2007 kl. 00:00

Gestrin, Nylander och Thors: Bevara svenska polisdistrikt

Idag på eftermiddagen kommer statssekreterare Kari Salmi att presentera sitt förslag till polisdistriktsindelning. Enligt uppgift kommer Salmi att föreslå en sammanslagning av polisdistrikten så att de nuvarande distrikten med svenska som arbetsspråk uppgår i större tvåspråkiga distrikt. - Förvaltningslösningar bör alltid beakta landets tvåspråkighet. Om det svenska förvaltningsspråket stegvis försvinner har vi förlorat en del av tvåspråkighetens innehåll, framhåller de nyländska sfp-riksdagsledamöterna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.02.2007 kl. 00:00

Tar Samlingspartiet och KD avstånd från grundlagens språkliga rättsskydd?

Svenska riksdagsgruppen är förvånad över riksdagspartiernas inställning till de språkliga grundrättigheterna. I tisdagens behandling av kreditupplysningslagen hade fyra samlingspartister och en socialdemokrat inlämnat en reservation mot att berörda bolag måste ge service på båda språken. I den påföljande omröstningen röstade 34 samlingspartister och 4 KD:are för en lagvidrig tolkning av grundlagen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.02.2007 kl. 00:00

En nationell stadspark till Helsingfors?

Kom med och diskutera! Onsdag 14.2 kl. 17 i riksdagens infocentrum, Arkadiagatan 3, Helsingfors. Inledare: Överinspektör Jukka-Pekka Flander från miljöministeriet: - "Kriterierna för inrättande av nationalstadsparker - vilka är fördelarna i Helsingfors?" Kommentar: Camilla Strandberg-Panelius från Natur och Miljö. Diskussionen leds av riksdagsledamot Astrid Thors. Ingen förhandsanmälan. Arr: Svenska riksdagsgruppen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
12.02.2007 kl. 00:00

Christina Gestrin efterlyser åtgärder av undervisningsministern

- Siffrorna från Studentexamensnämnden om antalet anmälda till vårens prov visar en fortsatt trend bland abiturienter att välja bort svenskan i studentskrivningarna. Det här är mycket oroväckande, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Christina Gestrin och kräver att uppföljningen av studentexamensreformens utfall tidigareläggs.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.02.2007 kl. 00:00

Enestam får nordisk topptjänst

Riksdagsledamot Jan-Erik Enestam från Finland blir ny direktör för Nordiska rådet. Nordiska rådets presidium fattade beslutet på sitt möte i Helsingfors på tisdagen. Enestam, som övertar uppdraget i augusti, efterträder rådsdirektör Frida Nokken från Norge som verkat på posten sedan hösten 1999.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
30.01.2007 kl. 00:00

Ingen uranbrytning i Östnyland

De nyländska riksdagsledamöterna Christina Gestrin och Mikaela Nylander är nöjda över Handels- och industriministeriets beslut att inte bevilja inmutningsrätt åt gruvföretaget Cogema i Nyland och i Kolari. Enligt ministeriet uppfyllde ansökningarna inte de krav som uppställs i gruvlagen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.01.2007 kl. 00:00

Gruppanföranden

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15