Aktuellt

Ålands riksdagsledamots plats är i Svenska riksdagsgruppen

Klockan 16.55 anländer regeringssonderaren Juha Sipilä till riksdagens tillbyggnad och går ner för trapporna. Nedanför väntar ett sällan skådat antal journalister med kameror och anteckningsblock i högsta hugg. I klungan kunde man bl.a. träffa Nya Ålands förra reporter Annakaisa Suni. En annan reporter konstaterade till mig att hon aldrig sett så mycket press här tidigare. Det är en ganska bra beskrivning av det spända läget och den ovisshet som rådde inför de fortsatta regeringsförhandlingarna och vilken regeringsbas som skulle aviseras inne i auditoriet kl. 17.00, dit pressen inte släpptes in.
Mats Löfström
11.05.2015 kl. 10:49

Riksdagen konstituerar sig och regeringsförhandlingarna inleds

Förra veckan inledde nya riksdagen officiellt sitt arbete. Det är alltså snabba ryck bara en vecka efter valet. I måndags hölls den obligatoriska fullmaktsgranskningen efter att fullmakterna förts till Helsingfors från de olika valkretsarna.
Mats Löfström
04.05.2015 kl. 10:45

Intressanta dagar i London - Magna Carta 800 år

Den gångna veckan bjöd på intressant omväxling, då jag tillsammans med Finlands riksåklagare Matti Nissinen deltog i en internationell konferens, Global Law Summit i London.
Anna-Maja Henriksson
01.03.2015 kl. 09:41

Kvinnor som företagare

Efter SFP:s kvinnoförbunds valmöte förra helgen, på hotel Red and Green i Närpes, måste jag ta till pennan. Det framkom alltför många oklarheter och frågor kring varför saker och ting är som de är. Tack vare dessa oklarheter blev det också många åsikter om kvinnors möjligheter att göra karriär, om kvinnor kan bli framgångsrika företagare eller företagsledare.
Lars Erik Gästgivars
02.03.2015 kl. 10:00

Det gäller att se ”megatrenderna”

I Norden är vi experter på att klaga. Vi har en tendens att piska oss själva, fastän vi lever i några av de mest välmående länderna i världen. Så inledde Henrik Mitelman, kolumnist på Dagens Industri och av många ansedd som Sveriges främsta analytiker, sitt anförande på ett tillfälle som jag ordnade för ett par veckor sedan. Likaså är det viktigt att beslutsfattare och samhällspåverkare är "lyhörda för megatrender", som Mitelman uttryckte det. Att helt enkelt se framåt och göra förutseende beslut.
Anna-Maja Henriksson
15.02.2015 kl. 08:00

De små och medelstora företagens ställning förbättras

Den största utmaningen inom politiken har under de senaste åren varit att försöka få landets ekonomi att gå uppåt igen. Ett av de viktigaste elementen i denna strävan är att öka sysselsättningsgraden i Finland. Vi behöver skapa fler jobb och få in fler som jobbar.
Anna-Maja Henriksson
08.02.2015 kl. 09:00

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00