Vanhustenhoidossa ei löydy oikotietä

01.02.2019 klo 07:52

Ilmeiset puutteet ja suoranaiset laiminlyönnit vanhustenhoidossa herättävät suurta huolta ja kukaan ei hyväksy tilannetta. Ikääntyminen ja mahdollinen tulevaisuuden hoidontarve herättää monessa ahdistusta ja pelkoa, mikä ei ole oikein eikä hyväksyttävää.

 

Tarvitaan monta toimenpidettä, jotta voidaan turvata kaikkien oikeus turvalliseen ja hyvään vanhuuteen. Eduskunnassa käytävä keskustelu on osittain turhauttavaa koska vallitseva tilanne ei ole syntynyt muutamassa vuodessa.

 

Soteuudistus, sen toteutuessa, pahentaa tilannetta koska palveluiden tarjoajien määrä kasvaa. Tämä on kuitenkin vain yksi syy miksi toivon, että maakunta- ja soteuudistus kaatuu.

 

Palveluiden kilpailuttaminen ja valinnanvapaus palvelusetelien kautta ovat olleet käytössä pitkään. Valvonnan merkitys valitettavasti kasvaa ja monessa kunnassa ollaan liian kauan luotettu siihen, että sovitusta pidetään kiinni. Viranomaisten mahdollisuuksia puuttua ja ryhtyä toimenpiteisiin täytyy vahvistaa ja erilaisten sanktioiden käyttöönotosta tulisi keskustella.

 

Edellisellä kaudella käytiin keskustelua hoitajamitoituksesta ja mitoituksen kirjaamista lakiin. Edessä on todennäköisesti hoitajamitoituksen saattaminen lakiin ja siksi on äärimmäisen tärkeätä, että jokaisen potilaan hoitotarve huomioidaan laissa. Potilaiden määrä ei saa olla ainoa kriteeri, silloin todellista hoidon tarvetta ei pystytä huomioimaan täysimääräisesti. Joillakin kun on paljon suurempi hoidontarve kuin toisilla.

 

Vanhustenhoito on kokonaisuus ja lakisääteinen hoitajamitoitus ei missään nimessä saa johtaa tilanteeseen jossa esimerkiksi kotihoidosta viedään resursseja. Mikäli mitoitusta parannetaan täytyy tämä rahoittaa täysimääräisesti kohdentamalla uutta rahaa tähän tarkoitukseen.

 

Lainsäädäntö, resurssit ja valvonta ovat tärkeä osa laatua vanhustenhoidossa. Kuitenkin täytyy pitää mielessä, että asenteet, työn johtaminen, työehdot ja työmotivaatio ovat aivan keskeisiä asioita. Kunnioituksen osoittaminen ja inhimillisyys kaikissa hoitotilanteissa takaavat myös, että hoito tapahtuu vanhusten ehdoilla.

 

Luottamus ahneisiin isoihin hoitoyhtiöihin jossa on pääomasijoittajia mukana on mennyt. Vaatii paljon tekoja ja toimenpiteitä näiden yhtiöiden puolesta ennen kuin luottamus on palautunut - tässä asiassa ei löydy oikotietä. Suunnitellun soteuudistuksen seurauksena moni pienempi paikallinen tai alueellisesti toimiva yritys on valitettavasti myyty näille isoille ketjuille. Korkean tuoton vaatimus on vaikeasti sovitettavissa yhteen laadullisen paljon resursseja vaativan hoidon kanssa. Ei kuitenkaan saa syyllistää kaikkia yksityisiä yrityksiä.

 

Rehellisyyden nimessä ja parannusten aikaansaamiseksi on muistettava, että myös julkinen vanhustenhoito on kohdannut rajua kritiikkiä. Paljon on siis vielä tehtävää ennen kuin vanhustenhoito kokonaisuutena koetaan turvallisena, inhimillisenä ja laadukkaana.

Mikaela Nylander

Hallitus edistää GigaVaasaa 

Joakim Strand
17.04.2024 klo 15:29

Nuorten hyvinvointia, osallisuutta ja turvallisuuden tunnetta tulee vahvistaa

Valtioneuvosto on päättänyt Valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmasta (VANUPO) vuosille 2024–2027. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja, Sandra Bergqvist on erityisen tyytyväinen nuorten kuulemiseen ja osallistumiseen ohjelman valmisteluun.
Sandra Bergqvist
22.03.2024 klo 21:58

Ruotsin ja suomen kielen osaamista on vahvistettava

Viime hallituskaudella RKP vaati selvityksen siitä, miten toisen kotimaisen kielen eli ruotsin tai suomen pakollisuuden poistaminen ylioppilastutkinnosta on vaikuttanut kielten osaamiseen. Selvitys luovutettiin tänään opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonille. 
Anna-Maja Henriksson
21.03.2024 klo 22:04

Pettymystä ja tulevaisuuden uskoa

Metsä Board ilmoitti aiemmin tänään (21.3.2024), että he eivät tule etenemään Kaskisiin suunnitellun taivekartonkitehdashankkeen kanssa. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on pettynyt, mutta ilmaisee myös tulevaisuuden uskoa.
Anders Norrback
21.03.2024 klo 22:01

Lähipalvelut, yrittäjyys ja turvallisuus luovat perustan vahvalle aluekehitykselle

Eduskunta käsitteli tänään täysistunnossaan Keskustapuolueen välikysymystä, Liike Nyt -puolueen tukemana, hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron välikysymyskeskustelussa. 
Anders Norrback
20.03.2024 klo 15:39

Adlercreutz vieraili ensimmäisenä ministerinä Nato-Ruotsissa

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz tapasi kollegansa, Ruotsin EU-ministeri Jessika Roswallin Tukholmassa 11. maaliskuuta. Adlercreutz oli ensimmäinen ministeri, joka vieraili Ruotsissa sen jälkeen, kun Ruotsista tuli Naton jäsen.
Anders Adlercreutz
13.03.2024 klo 20:49

Ryhmäpuheenvuorot

Välikysymys sairaalaverkosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
23.04.2024 klo 15:02

Ajankohtaiskeskustelu koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta      

Ryhmäpuheenvoon pitäjä edustaja Ollikainen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.04.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.03.2024 klo 15:10

Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta

Ryhmävuoronpitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024

Ryhmäpuheenpitäjä edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 16:00

Välikysymys hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksest

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.02.2024 klo 15:26

Valtiopäivien avajaiskeskustelu

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.02.2024 klo 15:00

Vuoden 2024 talousarvioesityksen palautekeskustelu      

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.12.2023 klo 11:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024—2027, palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoro 22.11.2023, Mats Löfström, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
22.11.2023 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu nuorten tulevaisuudesta

Ryhmäpuheenvuoro 21.11.2023 Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.11.2023 klo 15:00