Raaka hyökkäyssota Ukrainassa hallitsee Suomen ulkopoliittista agendaa. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon palautekeskustelussa kansanedustaja Eva Biaudet korosti, että kaiken Ukrainalle annettavan tuen - poliittisen, humanitaarisen ja sotilaallisen - on tapahduttava Ukrainan ehdoilla.
- Ukrainan tulevan EU- ja Nato-jäsenyyden tukeminen vahvistaa mahdollisuuksia oikeudenmukaiseen ja kestävään rauhaan. Suomella on myös vastuu jatkaa Ukrainan jälleenrakennuksen ja kansalaisyhteiskunnan aseman tukemista, Biaudet sanoo.
Suomen ulkopolitiikan perusta on demokratia, oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet ja kansainvälinen oikeus. Nämä arvot ovat keskeisiä globaalin turvallisuuden ja ihmisten vapauden edistämisessä, mutta ne ovat myös jatkuvan uhan ja paineen alaisina tämän päivän polarisoituneessa maailmassa.
– Nämä arvot, joita me kaikki ehkä aiemmin olemme pitäneet itsestäänselvyyksinä kaikissa vapaissa demokratioissa, ovat nyt uhattuina ja jatkuvan paineen alaisina, koska ne ovat avain vapauteen ja ihmisarvoon, ja siten kaikkien tyrannien ja diktaattorien pahimpia vihollisia, Biaudet korostaa.
Pohjoismaiden ministerineuvoston ja ETYJ:n puheenjohtajuudet
Ensi vuonna Suomella on useita kansainvälisiä puheenjohtajuuksia, muun muassa puheenjohtajuus Pohjoismaiden ministerineuvostossa ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä (ETYJ).
– Haluamme edistää Helsingin sopimuksen uudistuksen hyväksymistä mahdollisimman pian. Pohjoismailla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus keskustella yhdessä ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä ja lisätä kansainvälistä painoarvoaan. Disinformaation ja hybridivaikuttamisen keskellä pohjoismainen malli on vahva esimerkki siitä, miten kansalaisyhteiskunnat ovat paremmin varustautuneita vastustamaan ulkopuolelta tulevia vaikuttamispyrkimyksiä, sanoo Biaudet.
Biaudet jatkaa ETYJ:n puheenjohtajuudesta ja korostaa, että ihmisoikeus-, oikeusvaltio- ja demokratiatyö sekä vaalitarkkailu ja rauhanvälitysmekanismien toiminta on turvattava myös silloin, kun Etyjin päätöksenteko muutoin on jäissä. Ukrainan tukeminen on luonnollisesti aivan keskeistä.
– Jos rauhanratkaisuja Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa edistetään Suomen puheenjohtajakaudella, ETYJ:n tarjoamat työkalut, kuten siviilitarkkailumissiot, voivat osoittautua hyödyllisiksi, Biaudet toteaa.