Parlamentaarinen sopu Ylestä on erittäin tärkeä

24.09.2024 klo 06:28
Oli kieltämättä aikamoinen rupeama. Pidimme Ylen parlamentaarisessa työryhmässä, jossa toimin varapuheenjohtaja, 33 kokousta ennen kuin löydettiin yhteinen näkemys Ylen tulevaisuuden tehtävistä ja rahoituksesta.

Kokousten määrä osaltaan todistaa sen, ettei se ollut helppo harjoitus. Jo ennen työn aloittamista tiesimme, että eri puolueiden näkemykset eroavat toisistaan merkittävästi.

 

Ei siis mikään ihme, että työryhmän työskentely on herättänyt suurta kiinnostusta. Viime viikon torstaina saimme vihdoin aikaan parlamentaarisen sovun, johon sitoutuivat kaikki puolueet lukuun ottamatta yhden jäsenen Liike Nyt -puoluetta.

 

Mielestäni juuri laaja parlamentaarinen sopu oli erittäin tärkeää. Parlamentaarinen sopu on Ylen kannalta vahva perinne ja samalla vahvuus, jolla turvataan julkinen palvelu ja luodaan samalla pitkäjänteisyyttä sekä organisaatioon, että päätöksentekoon. Se on tärkeää varsinkin tässä poliittisessa tilanteessa.

 

Tuloksena oli kompromissi - hauras mutta kuitenkin.

 

Ylellä on hyvin laaja ja tärkeä rooli yhteiskunnassamme monella eri tasolla. Sen rooli on paljon muutakin kuin uutisointia, urheilua ja viihdettä - se on demokratian ylläpitämistä, riippumattoman tiedonvälityksen varmistamista, kulttuurisen ja kielellisen identiteetin ja yhteenkuuluvuuden vahvistamista sekä tärkeä osa huoltovarmuuttamme ja kokonaisturvallisuuttamme. Toisin sanoen työryhmän mietintö on tärkeä väline erityisesti mediamaisemassa, joka muuttuu yhä nopeammin.

 

Työryhmä toteaa mietinnössään muun muassa, että laissa Ylen tehtäviä täydennettäisiin siten, että televisio- ja radiotoiminnan hoitamisen lisäksi Ylen tulisi myös varautua muun tiedonvälityksen hoitamiseen poikkeusoloissa. Tämä on tärkeä kannanotto kokonaisturvallisuutemme kannalta.

 

Kokonaisturvallisuuteen liittyen - kun tiedetään, että kyberhyökkäyksiä tapahtuu ja oletetaan tapahtuvan yhä useammin tulevaisuudessa, mediakasvatusta tulisi lisätä yhteiskunnassamme. Monella sektorilla ja toimijalla on vastuu tästä, esimerkiksi sivistyssektorilla sekä Ylen lisäksi markkinoilla toimivilla medioilla.

 

Takaisin mietintöön. Näinä aikoina on paineita, että myös Ylen on oltava mukana tasapainottamassa maamme taloutta. Tämä myös tehdään Ylen osalta indeksijäädytysten ja ALV-kannan noston muodossa.

 

Ajatuksena on vähentää byrokratiaa ja tehdä päätöksenteosta ja Ylen rahoituksesta läpinäkyvämpää vastuullisuuden lisäämiseksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Ylen hallintoneuvostolla tulee olemaan entistä suurempi rooli resurssien käytön valvonnassa.

 

Mietinnössä painotetaan myös, että Ylen tulisi lisätä kotimaisten tuotantojen ostoja riippumattomilta tuottajilta, sekä tuotantopalveluiden ja kotimaisten muiden esitys- ja käyttökorvausten hankintoja. Tämä on tärkeä viesti myös kotimaiselle av-alalle.

 

Mietinnössä on myös vahvoja kirjauksia koskien alueellista toimintaa sekä ruotsinkielisen ja muiden vähemmistökielten sisällön tuotantoa ja jakelua. Tarkoituksena on, että se turvataan nykyisellä tasolla. Monella paikkakunnalla tai alueella toimii ainoastaan yksi paikallinen media ja siksi on todella tärkeää, että Yle osaltaan myös jatkossa seuraa eri alueita ja kuntia tarkasti. Me tarvitsemme jatkossakin alueellista monimuotoisuutta mediakentällä. Ruotsinkielisen toiminnan osalta ei ole laajaa kaupallista toimintaa.

 

Parlamentaarisen ryhmän mietinnössä ilmenee toki paljon muitakin nostoja, myös tilannekuva tämän hetken mediamaisemastamme. Se muuttuu jatkuvasti, minkä vuoksi on tärkeää tarkastella ja kehittää Ylen palveluja ja rahoitusta tasaisin väliajoin.

Mikko Ollikainen

Lakimuutos turvaa sekä tasa-arvon että kilpailukyvyn

Eduskunta käsitteli tämän päivän täysistunnossa opposition välikysymystä palkkatasa-arvosta. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron välikysymyskeskustelussa.
Anders Norrback
15.10.2024 klo 14:57

Koulujen sankarit ansaitsevat tunnustusta

Anders Adlercreutz kansainvälisenä opettajien päivänä:
Anders Adlercreutz
05.10.2024 klo 17:10

Ei rasismille! 

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist toivottaa urheiluliikkeen rasisminvastaiset toimet tervetulleiksi.
Sandra Bergqvist
05.10.2024 klo 12:37

Wickström esitti kirjallisen kysymyksen valtatie 25:stä. 

Kansanedustaja Henrik Wickström on jättänyt kirjallisen kysymyksen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Rannelle.
Henrik Wickström
26.09.2024 klo 12:50

Lasten ja nuorten terapiatakuu toteutuu vihdoin!

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström on tyytyväinen siihen, että lasten ja nuorten terapiatakuu toteutuu.
Henrik Wickström
25.09.2024 klo 14:11

Yhteinen koordinointi ja EU-vaikuttaminen hyödyttävät meitä kaikkia

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand osallistui 16.–17. syyskuuta Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteiseen kokoukseen Rosenbadissa, Tukholmassa.
Joakim Strand
18.09.2024 klo 08:24

Tehostettu tiedonvaihto hyödyttää molempia maita

Suomen ja Ruotsin hallitukset kokoontuivat yhteiskokoukseen Tukholmaan maanantaina 16. syyskuuta. Edellinen yhteiskokous järjestettiin vuonna 2009. Liikunta-, urheilu-, ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja, Sandra Bergqvist toivoo, että seuraavaan yhteiskokoukseen ei jää yhtä pitkää taukoa.
Sandra Bergqvist
17.09.2024 klo 11:31

Maidemme välinen suhde on lujittunut

Maanantaina 16. syyskuuta Suomen ja Ruotsin hallitukset kokoontuivat yhteiskokoukseen Tukholmassa. Kyseessä on ensimmäinen yhteiskokous sitten vuoden 2009. Opetusministeri ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri, RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz on kokouksen antiin tyytyväinen ja iloinen siitä, että siteemme Ruotsiin ovat vahvistuneet entisestään.
Anders Adlercreutz
17.09.2024 klo 09:34

Ryhmäpuheenvuorot

Välikysymys palkkatasa-arvosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.10.2024 klo 14:56

Lähetekeskustelu 24.9.2024. hallituksen esityksestä talousarvioksi 2025

Rhmäpuheen pitäjä edustaja Otto Andersson.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
24.09.2024 klo 15:52

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet,.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
10.09.2024 klo 15:00

Välikysymys ministeri Rydmanin asemasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.06.2024 klo 12:42

Valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028 koskeva palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
12.06.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikasta

Ryhmäpuheenvuoron esittää edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
05.06.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen talouspolitiikasta  

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.05.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025 - 2028

Lähtekeskustelussa ryhmän puheenvuoron pitäjänä edustaja Otto Andersson.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
07.05.2024 klo 15:00

Välikysymys sairaalaverkosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
23.04.2024 klo 15:02

Ajankohtaiskeskustelu koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta      

Ryhmäpuheenvoon pitäjä edustaja Ollikainen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.04.2024 klo 15:00